Ко су најбогатији чланови европских краљевских породица?

tportal.hr
Ко су најбогатији чланови европских краљевских породица?

Од 14 активних монархија у Европи, неке су богатство наследиле те су заиста зависне, док остале примају бесповратна средства те трошкове њиховог живота покривају владе држава које представљају.

Принц Ханс-Адам II

Лихтенштајнски принц, 72-годишњи Ханс-Адам II, мjесечно прима 250.000 швајцарских франака. Своје богатство углавном темељи на приватној банци ЛП Груп, а истовремено има многе инвестиције у некретнинама широм Лихтенштајна, као и шуме и винарије. Форбс је 2008. године процjенио богатство владајуће породице на чак 3,8 милијарди фунти.

Краљ Филип VI и краљица Летиција

Шпанска круна добија паушалну своту од државе, која је 2014. и 2015. године износила 6,9 милиона евра. Од тога је највећи дио отишао краљу Филипу, док је нешто мање добила његова супруга, краљица Летиција. Осим тога, шпанска државна организација управља са свих осам краљевских палата, пет краљевских резиденција и десет манастира које тренутно користи краљевска породица.

Војвода Хенри

Луксембуршка војводска породица добија сваке године по 300.000 франака још од 1948. године за обављање својих дужности. Осим тога, из буџета за 2017. годину издвојено је 8,9 милиона фунти за трошкове племства.

Краљица Маргарета II

Данска сваке године даје краљевској породици 9,6 милиона фунти. Тај износ се потом дијели на све припаднике краљевске породице, а остатак покрива све трошкове њихових активности, као и неке приватне трошкове. Највише наравно одлази краљици Маргарети II. Осим тога, половина данских краљевских палата у власништву је државе, док је остатак у власништву краљевске породице.

Краљ Филип

Ситуација у Белгији слична је оној у Данској, па тако држава доноси милионе на рачуне тамошње краљевске породице. У 2013. години тај је износ био 10,4 милиона фунти, од чега је дио финансирала и влада. Посједи на којима борави и дјелује белгијска краљевска породица већином су у власништву државе, док су мали дио њих самосталне јавне установе и тиме финансијски независне.

Краљ Карл Густав XVI

Шведска је прије двије године додјелила око шест милиона фунти шведском краљевству за покриће службених дужности краља и трошкове живота. Осим тога, управа краљевства процјењује своје богатство на 5,8 милиона фунти, а истовремено зарађује од туристичких посјета палати. Када се све зброји, краљу укупно одлази 11,8 милиона фунти, док се његово приватно богатство процјењује на 54 милиона фунти.

Краљ Харалд V и краљица Соња

Норвешка влада додjељује 23,8 милиона фунти краљевској кући те додатних 1,1 милион фунти краљу и краљици за покриће особних трошкова, а 900.000 фунти одлази принцу и принцези. Краљевске резиденције су у власништву државе и отворене су за јавност, али су на располагању краљевској породици. Краљ посjедује краљевску јахту, иако је чува и одржава Краљевска норвешка морнарица.

Краљ Вилем-Александер

Године 2015. буџет краља Вилема-Александера износио је 35,8 милиона фунти, што обухвата трошкове службених посjета и путовања у иностранство. Дио од тог износа одлази и његовој мајци, пређашњој краљици Беатрикс, која је 33 године била на трону. Форбс је 2007. године процјенио краљичино богатство на 230 милиона фунти, а установило се и да тренутни краљ лично богатство углавном броји у некретнинама.

Принц Алберт

Кнежевина Монако је 2015. године издвојила чак 39 милиона фунти за трошкове своје владајуће породице, али јавности није познато како се тај износ дијели између чланова породице, међутим највјероватније је то да, као и свуда, највећи износ одлази ономе на врху, а то је у овом случају принц Алберт.

Краљица Елизабета II

Енглеска краљевска породица очекивано је на врху листе најбогатијих монарха. Међу њима несумњиво побјеђује 91-годишња краљица Елизабета II. Као и већини с овог списка, држава годишње одваја велик износ новца за краљевску породицу, а у енглеском случају прошле године радило се о 42,8 милиона фунти.

Уз то је краљица добила 14,9 милиона фунти од најма некретнина и осталих извора прихода који нису детаљно познати јавности. Према посљедњим подацима, богатство једне од најдуговјечнијих владарки процијењено је на 322 милиона фунти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана