Јахта Стива Џобса упловила у Луку Котор

Срна
Јахта Стива Џобса упловила у Луку Котор

Котор - Ултралуксузна јахта "Венус", дизајнирана према замисли Стива Џобса, данас послијеподне упловила је у Боку.

Једна од најчувенијих и најпрепознатљивијих супер-јахти на свијету, након задржавања на граничном прелазу у Зеленици, упловила је у Луку Котор под заставом Кајманских острва.

"Венус" је изграђен 2012. године у холандском бродоградилишту, према дизајну чувеног Филипа Старка, који је јахту пројектовао по жељама и упутствима њеног наручиоца – америчког индустријског и информатичког генија и једног од оснивача компаније "Епл", покојног Стива Џобса, преносе црногорски медији.

Рађена према стриктним Џобсовим упутствима, "Венус" је требало да репрезентује "иновативан и прозрачан живот" којим је живио Џобс, те да на море пренесе дио духа "Ајфона", "Ајпода" и других познатих производа "Епла"

Џобс је много пута мијењао спецификације и дизајн јахте, због чега се изградња више од 100 милиона евра вриједног "Венуса" отегла, па је завршена тек након што је оснивач и предсједник компаније "Епле" у међувремену преминуо од рака.

"Венус", алумунијумску јахту дугу 78 метара, карактерише неуобичајен дизајн са обиљем равних површина и оштрих линија, те велике стаклене површине и опремљеност брода најмодернијим информатичким уређајима "Епла".

Протеклих дана јахтом је уз источну обалу Јадрана крстарила Џобсова удовица, Лорин Пауел-Џобс са пријатељима, а они су данас послијеподне са "Венусом" у Боку стигли из Дубровника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана