Форбс ову Београђанку номиновао за листу најутицајнијих

Агенције
Форбс ову Београђанку номиновао за листу најутицајнијих

Са само 24 године, Јелена Kozjak се може похвалити дипломом из области модног дизајна, својом стартап компанијом коју је недавно покренула, као и номинацијом за престижну Форбсову листу "Тридесет испод тридесет".

Са навршених 19 година, док је још била ученица Средње школе за дизајн, Јелена Kozjak напустила је Београд и преселила се у Јужну Каролину, а послије неколико мјесеци и у Њујорк, гдје је наставила школовање.

На питање зашто баш Њујорк, Јелена каже да је ова метропола центар свега, а обиље могућности ју је мамило и хранило жељу да се оствари у овом јединствену граду. Граду у коме све велике модне куће имају сједишта, гдје су сви сусрети, дешавања, упознавања... Ипак, иако Велика јабука сама по себи пружа пуно забаве, Јеленини студентски дани су били доста сложенији и по много чему су се разликовали од њених колегиница, дјевојака са којим је дијелила просторије на Fashion Instiutte of Technology.

"Имала сам праксу сваки дан у једној од водећих модних корпорација (PVH Corp.) гдjе сам сваки радни дан проводила од 9 до 16 часова. Предавања сам бирала да ми буду у вечерњим сатима, те сам на универзитету била три ноћи недељно од 17 до 23ч. Пошто је Њујорк један од најскупљих градова, једноставно један посао није био довољан да покрије трошкове универзитета, стана, хране, па сам три до четири ноћи радила и на роофтоп бару у једном од хотела на Менхетну, до отприлике 2-3 ујутру. Када бих имала неки тежи испит, узимала бих слободан дан на послу. Мој живот је био универзитет и посао", истакла је Јелена и додала да ништа не би промијенила да може да врати вријеме.

Згуснут распоред и свакодневне обавезе су преплавили њене младалачке дане, а она је свакодневно напредовала у области дизајна учећи од еминентних стручњака и сарадника из ПВХ компаније. Од састанака до комуникације и става који је неопходан у модној индустрији, до дизајна и процеса склапања колекције за брендове Келвин Клајн, Томи Хилфигер, Мајкл Корс…

Стечено знање и вештине за које се обучавала годинама, подстакле су је да након дипломирања покрене свој бренд Kozjak Inc. Када се присjећа самог почетка оснивања компаније, Јелена каже да је пресудан тренутак био један дан на послу када је дошла у необичној комбинацији сачињеној од пиротског јелека. Спојивши пиротски јелек са својом одевном комбинацијом за посао, она је изазвала дивљење људи. Тада јој је преко 20 особа пришло желећи да сазна чији дизајн носи, када је схватила да је управо то оно што жели да оживи.

"Одувијек сам хтела да на неки начин повежем наш национални костим и уопште костим са Балкана са савременим дизајном, али ми се ова жеља још више развила након доласка у Америку. Овдје су сви поносни на своје поријекло и на који год начин могу - то исказују. Међутим, нисам била у прилици то да видим са нашим народом", истиче.

Први зимски одмор искористила је за путовање у Кину, гдје се упустила у истраживање земље која јој је тада била потпуно страна и непозната. Пронашла је фабрику у Шангају са којом је убрзо отпочела сарадњу. Док су узорци пристизали, Kozjakова је усавршавала своје креације, али и организовала ревију за 200 званица. Овај период сматра најстреснијим у животу.

"Свечано представљање бренда је било заказано за 28. септембар у прелепој синагоги на Менхетну. У организацији ревије, у коју су укључени изнајмљивање простора, кетеринг, пиће, светлосна опрема, али и ангажовање модела, фотографа, фризера и шминкера, помогли су ми блиски пријатељи, али и српски креатори. Звонко Марковић и Александар Каприс су показали невероватну подршку. Они су ти који су у мени препознали креативност и потенцијал."

Осим наших људи из модне индустрије, њен велики таленат је примјетио и креативни тим магазина "Форбс", који ју је номиновао за престижну листу "Тридесет испод тридесет" што је, без сумње, једно од важних признања које је ова млада Београђанка добила

"Номинована сам од стране разних стручњака из области моде, финансија и уметности са којима сам имала прилике да радим у последњих шест година. Листа ће бити објављена у јануару 2018. године, тако да још увек чекам резултате. У случају да будем изабрана, то би много знацило за Kozjak Inc. бренд. Форбс је невероватан маркетинг тоол за младе компаније и 'Тридесет испод тридесет' листа ће дефинитивно да допринесе расту и даљем развијању моје. А и ако не будем изабрана ове године, имам још пет година да то остварим", самоувјерено каже Јелена.

Што се тиче њене колекције, модна креаторка истиче да је за сада највише оријентисана на америчко тржиште, али и да јој је у плану да дизајн пласира и на простору Бакана. За сада се њене креације могу куповати преко онлајн продавнице на њеном сајту Којзак Inc.

Док напорно ради на свом циљу, а то је да Kozjak Inc. постане свјетски препознатљива кућа и дизајн који ће даме радо да носе како би исказале своје јаке индивидуе, Јелена каже да је пут, живот и рад у Њујорку доказ да снови заиста немају границе.

"Будите довољно луди да мислите да можете. Оно што мени породица и пријатељи доста замерају је моја наивна брзоплетост и та нека романтична оптимистичност. И моја селидба у Америку са 19 година ми није деловала не знам како страшно. Њујорк са 20, сама…? Нисам се оптерећивала питањима како ћу да платим школу, стан, како ћу да живим, једноставно сам кренула и радила најбоље што сам знала и умела. Прихватала сам људе оберучке и чувала пријатељства. Ништа се не може сам. Оно што ми је Њујорк узео за време док сам била у школи и од кад сам дошла, то ми полако и враћа. Све је то циклус, и да би примили, морамо да дамо", закључила је у разговору за Супер жену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана