Flaša ovog viskija prodata za više od milion dolara

srpskainfo.com
Flaša ovog viskija prodata za više od milion dolara

Flaša rijetkog škotskog viskija iz 1926. godine prodata je za rekordnih 1.1 milion dolara na aukciji u Hong Kongu. Samo sat vremena ranije, druga takva kupljena je za tek nešto manje novca, ali i dalje više od jednog miliona američkih novčanica.

Ove boce, poznate i kao “sveti gral Makalana” javnosti nisu bile dostupne još od prethodne aukcije na kojoj su bile izložene, a koja se odigrala prije trideset godina, navodi britanski “Gardijan”.

O vrijednosti tog pića dosta govori činjenica da su u njihovoj seriji proizvedene svega 24 flaše i to kao poklon destilerije “Makalan” svojim najvažnijim mušterijama. Sem toga, poznate su i po svojoj specifičnoj ambalaži s etiketama koje su oslikali umjetnici Valerio Adami i Piter Blejk.

Flaša sa Adamijevom etiketom otišla je u ruke kolekcionaru koji je bio prisutan na aukcijskom skupu, dok je druga prodata telefonskim putem, a obojica kupaca ostali su anonimni.

Kako navodi Denijel Lem, šef odsjeka za vrhunska vina i viskije “Bonhama” u Hong Kongu, prodate boce najznačajniji su primjerci viskija proizvedenog u 20. vijeku i ponude za njih pristizale su iz cijeloga svijeta.

Prethodni rekord u cijeni viskija držao je paket od šest “Makalanovih” boca, prodatih prošle godine za nešto manje od 985.000 dolara. Cjenovni rekord za jednu bocu držao je takođe proizvod ove destilerije, “Makalan M Imperijal”, koji je 2014. godine kupljen za nešto manje od 630.000 dolara, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana