Emocije na dodjeli počasnih Oskara

Glas Srpske
Emocije na dodjeli počasnih Oskara

Prve "Oskare" u novoj sezoni nagrada u subotu uveče dobilo je četvoro veterana filma, a deveta godišnja ceremonija filmske akademije bila je posvećena karijerama scenariste i reditelja Čarlsa Barneta, kamermana Ovena Rojzmana, glumca Donalda Saterlenda i rediteljke Anjes Varda.

Predsjednik Akademije umjetnosti i nauke filma Džon Bejli je dobitnike počasnih "Oskara" nazvao "istinskim predstavnicima filma". Niko od njih do sada nije osvojio "Oskara" iako je Rojzman nominovan pet puta.

Dobitnike počasnih "Oskara" bira uprava Akademije koja ima 54 člana.

- To su naše nagrade. Ovo su ljudi koje želimo da izdvojimo - rekao je Bejli.

Na privatnoj gala večeri u Holivudu, koja se odvija iza zatvorenih vrata, tradicionalno su prisutni svi koji su postigli nešto u filmskoj industriji i od kojih se očekuje mnogo u sezoni "Oskara".

Anjes Varda (89) je među pionirima francuskog novog talasa. Prvi film je režirala 1956. a, kako kaže, karijeru je počela sa željom da pravi "radikalne filmove".

Donald Saterlend (82) je tokom karijere duge više od pola vijeka snimio više od 140 filmova. Među najpoznatijima su "Kelijevi heroji", "Dvanaest žigosanih", "M.A.S.H." i serijal "Igre gladi". Nikada nije nominovan za "Oskara".

Čarls Barnet (73) je nezavisni filmadžija, a karijeru je posvetio pričanju priča o crncima koje Holivud uglavnom izbjegava.

- Jedva čekate da se cijela stvar završi da biste bili sigurni da je stvarno, da ne sanjate - rekao je on povodom nagrade.

Oven Rojzman (81) je do sada pet puta bio nominovan za "Oskara", i to za filmove "Francuska veza", "Istjerivač đavola", "Mreža", "Tutsi" i "Vajat Erp". Posljednji film na kojem je radio bio je "Francuski poljubac" iz 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana