Емоције на додјели почасних Оскара

Глас Српске
Емоције на додјели почасних Оскара

Прве "Оскаре" у новој сезони награда у суботу увече добило је четворо ветерана филма, а девета годишња церемонија филмске академије била је посвећена каријерама сценаристе и редитеља Чарлса Барнета, камермана Овена Ројзмана, глумца Доналда Сатерленда и редитељке Ањес Варда.

Предсједник Академије умјетности и науке филма Џон Бејли је добитнике почасних "Оскара" назвао "истинским представницима филма". Нико од њих до сада није освојио "Оскара" иако је Ројзман номинован пет пута.

Добитнике почасних "Оскара" бира управа Академије која има 54 члана.

- То су наше награде. Ово су људи које желимо да издвојимо - рекао је Бејли.

На приватној гала вечери у Холивуду, која се одвија иза затворених врата, традиционално су присутни сви који су постигли нешто у филмској индустрији и од којих се очекује много у сезони "Оскара".

Ањес Варда (89) је међу пионирима француског новог таласа. Први филм је режирала 1956. а, како каже, каријеру је почела са жељом да прави "радикалне филмове".

Доналд Сатерленд (82) је током каријере дуге више од пола вијека снимио више од 140 филмова. Међу најпознатијима су "Келијеви хероји", "Дванаест жигосаних", "М.А.С.Х." и серијал "Игре глади". Никада није номинован за "Оскара".

Чарлс Барнет (73) је независни филмаџија, а каријеру је посветио причању прича о црнцима које Холивуд углавном избјегава.

- Једва чекате да се цијела ствар заврши да бисте били сигурни да је стварно, да не сањате - рекао је он поводом награде.

Овен Ројзман (81) је до сада пет пута био номинован за "Оскара", и то за филмове "Француска веза", "Истјеривач ђавола", "Мрежа", "Тутси" и "Вајат Ерп". Посљедњи филм на којем је радио био је "Француски пољубац" из 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана