Božićni običaji u kraljevskoj porodici

Agencije
Božićni običaji u kraljevskoj porodici

Iako su neki od njih vrlo neobični, tradicionalni praznični običaji u kraljevskoj porodici moraju da se poštuju.

Kako piše Meri Kler, na kraljevskom dvoru tradicija je vrlo važna, a u običajima uvijek učestvuju svi članovi kraljevske porodice. Već je poznato da se članovi kraljevske porodice moraju vagati prije i poslije božićne večere, ali to nije sve.

Naime, kraljica Elizabeta II svake godine prije Božića u Bakingemskoj  palati organizuje ručak za sve članove kraljevske porodice, uključujući i dalje rođake, poput princeza Eugenije i Beatris. To je dobra prilika da se svi zajedno dodatno povežu i proslave praznike na tradicionalniji način. Ovogodišnji predbožićni ručak okupio je sve članove kraljevske porodice, pa i navodno posvađanu braću - prinčeve Vilijama i Harija. Glavna “zvijezda” bila je trudna Megan Markl.

Članovi kraljevske porodice nikad ne zaborave božićne čestitke, a kraljica i princ Filip godišnje pošalju i preko 750 potpisanih čestitki. Međutim, oni nisu jedini koji toliku pažnju posvećuju slanju božićnih čestitki. To isto rade i princ Čarls i Kamila, baš kao i Vilijam i Hari sa svojim porodicama.

Iako praznike inače uvijek provode u Bakingemskoj palati, Božić ipak slave na nešto drugačiji način. Božićne praznike sad već tradicionalno slave u Sandringamu u Norfolku, a na obilježavanju tog posebnog dana najčešće su prisutni samo najbliži članovi porodice.

Velika balska dvorana na imanju se tako na Božić koristi kao kino-dvorana, gdje se već tradicionalno prikazuju omiljeni filmovi svakog člana kraljevske porodice. Kraljica i princ Filip u Sandringamu ostaju do 6. februara, i to u čast kraljičinom ocu, koji je tamo preminuo 1952. godine.

Umjesto otvaranja poklona na božićno jutro, kraljica Elizabeta II odredila je nešto drugačije pravilo. Članovi kraljevske porodice poklone tradicionalno otvaraju na Badnjak tačno u 18 časova, a darovi moraju biti što luđi i jeftiniji. Prijašnjih godina članovi porodice potrudili su se da pokloni budu i te kako zabavni. Princ Hari je tako kraljici poklonio kapu sa natpisom “Nije li život kučka”, a vojvotkinja Kejt Midlton poklonila je Hariju “pribor za uzgajanje djevojke”. To je, dakako, bilo prije nego što je upoznao Megan.

Bivši kraljevski kuvar Daren Mekgrejdi  otkrio je u kakvim sve delicijama na božićnom ručku uživaju članovi kraljevske porodice. Na jelovniku su obavezno salata od škampa i jastoga, pečena ćurka, ali i neka tradicionalna jela. Naravno, ručak ne može proći bez tradicionalnog božićnog pudinga.

Na samo Badnje veče u večernjim časovima prinčevi Vilijam i Hari već tradicionalno igraju fudbalsku utakmicu. Okupljaju se na obližnjem travnjaku, gdje igraju s osobljem. Međutim, to nije sve, prinčevi obavezno na noge stavljaju svoje “srećne” čarape - Vilijam nosi čarape najdražeg fudbalskog kluba, Aston Vile, dok Hari ima čarape Arsenala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana