Bila je ubjedljivo najljepša jugoslovenska glumica, onda je nestala bez traga

Agencije
Bila je ubjedljivo najljepša jugoslovenska glumica, onda je nestala bez traga

Savina Geršak je bila glumica za kojom je svaki muškarac uzdisao, a žene su joj zavidjele. Kada je bila na samom vrhuncu slave i javnog obožavanja, ona se povukla iz svijeta glume i riješila da se posveti obrazovanju. Tada je imala 28 godina.

Rođena u Ljubljani 1963. godine, Savina je kao tinejdžerka ušla krupnim koracima u svijet sporta - aktivno je igrala tenis i već kao mlađa juniorka bilježila je zapažene rezultate.


Sa 16 godina bila je zvanično treća teniserka u zemlji, pa se u tom periodu preselila u Štutgart i počela da nastupa na profesionalnim turnirima po Evropi. Ipak, sudbina joj nije odredila da postane šampionka; vratila se 1981. godine u Ljubljanu i upisala studije engleskog jezika. Pored toga, prelepa Savina povremeno se bavila i modelingom, u lokalnim okvirima. I tada se desio obrt: nije ni završila prvu godinu studija, a već je dobila glavnu ulogu u filmu Živka Nikolića "Smrt gospodina Goluže" (1982).

Naime, Nikolić je mjesecima tražio odgovarajuću glumicu za ulogu Anke koja je u scenariju opisana kao mlada udovica božanstvenog izgleda. Uprkos tome što je znao da Savina nema glumačkog iskustva, kada je vidio fotografije mlade Ljubljančanke, poznati reditelj uzviknuo je: "To je ono pravo!"

Kako je ispričala (na Pulskom festivalu ’82), zvali su je telefonom iz produkcijske kuće "Viba film" i rekli joj da je upravo dobila glavnu ulogu!

"Nisam stigla ni da se snađem, jednostavno, upala sam u sve to...", pričala je tada zanosna plavuša.

Njena ljepota bila je i ostala, uz prelijepo oslikan stari Mostar, glavni kvalitet pomenute Nikolićeve drame, a Ljubiša Samardžić (tumačio naslovnu ulogu) ostao je u sijenci Savine Geršak i njene gracioznosti. Debitantkinja, u svojoj devetnaestoj, a na festivalu u Puli tog ljeta već je bila, razumljivo, najslikanija i najintrigantnija ličnost.

I kada se činilo da je zvijezda rođena, da će ponude početi da pljušte sa svih strana, to se nije desilo - dvije godine Savina se nije pojavila u domaćim bioskopima, pa ni na televiziji. Istini za volju, njeni glumački kvaliteti nisu bili naročiti, a nije imala ni elementarno glumačko obrazovanje. Izjavljivala je tada, između ostalog, da je bavljenje tenisom ipak teže i zahtjevnije od glume, da je rad na filmu lepo i uzbudljivo iskustvo i da je tenis za nju prošlost...

Najzad, publika je dočekala da iznova uživa u njenoj ljepoti; Živko Nikolić pripremao je novi film, a u njemu već zacrtao da vodeću žensku ulogu igra Geršakova. Bilo je to "Čudo neviđeno" (1984), film koji je odlično primljen i kod publike, i kod kritike. I danas se pamte brojne komične scene i kultne replike iz najpoznatijeg Nikolićevog filma, među njima i ona kada monah Makarije (Bata Živojinović) koncizno "definiše" pojavu zanosne Savine Geršak u ubogom selu na obali Skadarskog jezera.

Poslije uspjeha Nikolićevog filma, Savinu su primjetili u Italiji, pa tako 1986. dobija ulogu u B filmu "Za šaku dijamanata", a slijedeće godine igra u još dva filma na Apeninima.

Krajem 1987. i treći put se odaziva na poziv Živka Nikolića - ovoga puta reč je o turobnoj, političkoj drami "U ime naroda" u kojoj Geršakova glumi pored Bogdana Diklića i Miodraga Krivokapića. Zanimljivost je da Nikolić u tom filmu pravi jedno malo iznenađenje za publiku: Savina ne tumači zavodnicu, niti zanosnu udovicu, naprotiv, njen seksepil je prigušen, uloga je svedena i bez erotske note.

U periodu 1988-90. Savina Geršak pojavila se u ukupno sedam filmskih naslova, uglavnom produciranih u Italiji. Možda su najpoznatiji od pomenutih filmova američki srednjebudžetni "Ponoćna jurnjava" (1990) s Robertom Mičamom i Majklom Dudikofom i "Ugriz" (1989), drugi dio italijanske horor franšize "Prokletstvo".

A onda je, u svojoj 28. godini, božanstvena Savina napustila glumu, jugoslovenski film ostao je bez svoje nekrunisane "mis". Studije engleskog nije završila, ali je umjesto toga upisala psihologiju i diplomirala u Rimu, gdje je nastavila da živi i radi.

Majka je dvoje djece (rodila je blizance u svojoj 44. godini), a profesionalno se bavi psihoterapijom, do današnjih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana