Алис Купер случајно нашао Ворхола од 10 милиона долара

Агенције
Алис Купер случајно нашао Ворхола од 10 милиона долара

Неки људи обично заборављају гдjе су оставили кључеве или телефон, док други једноставно "затуре" слику вриједну на десетине милиона долара. Рок звијезда Алис Купер је чувао платно Ендија Ворхола, са којим се спријатељио и дружио током '70.-их година прошлог вијека.

"У то вријеме све се одвијало у вртлогу дроге и алкохола", рекао је његов дугогодишњи менаџер Шеп Гордон за британски Гардијан.


Према његовим ријечима, у то време Купер је постао власник слике "Мала електрична столица" (Little electir c Chair), дио Ворхлове серије слика под називом "Смрт и катастрофа" ("Death and Disaster ").

На слици, заснованој на новинској фотографији из затвора Синг Синг снимљеној 1953. године, приказана је електрична столица, слична онима какве је Купер користио на својим наступима. Слику је за 2.500 долара купила тадашња Куперова дјевојка Синди Ланг и поклонила је пјевачу за рођендан.

Међутим, Алис Купер је у неком тренутку "због свог алкохолизма, доспио у установи за ментално обољеле" и тада је слика склоњена у оставу, прича даље Гордон.

Прије четири године, током вечере са једним дилером умјетнина, појавила се прича о тој Ворхоловој слици, па је дилер инсистирао да јој уђе у траг. Послије неког времена, мајка Алиса Купера се сјетила да је слика "смотана у ролну" и склоњена у орман.

"Требало је да видите Алисово лице када му је стручњак саопштио њену садашњу процијењену вријеност", истиче Гордон.

"Вилица му се отегла до земље. Погледао је разрогаченим очима и упитао 'Да ли си озбиљан?'"

Могуће је, ипак, да слика не достигне поменуту вриједност од 10 милона долара, будући да је Ворхол никада није потписао. То би значило да је слику, и поред тога што је стручњак за умјетнине 100 одсто сигуран да је оригинал, теже продати без потврде аутентичности.

"Можда баш због тога се Купер сада разимишља да је окачи на зид у кући", каже Гродон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана