Šest načina da razotkrijete lažova

Agencije
Šest načina da razotkrijete lažova

Ukoliko sumnjate da vam neko ne govori istinu, postoji nekoliko načina da to provjerite.

 Independent predstavlja šest znakova koji ukazuju na to da vaš sagovornik možda nije iskren prema vama.

Obratite pažnju na pokrete i govor tijela

"Neka vrsta pravila bilo bi da, što je osoba fizički otvorenija prema vama, to je veća vjerovatnoća da je iskrena, jer otvoren stav označava ranjivost. Ukoliko primjetite promjene u ponašanju, odnosno gestove kojima osoba pokušava da "zaštiti" sebe (na primjer dodirivanje lica, trljanje čela itd.), onda je moguće da vas ta osoba laže", izjavio je psiholog Džon Pol Garison u intervjuu za Insajder.

Suviše mirno ponašanje takođe može da bude sumnjivo, s obzirom na to da lažovi često pokušavaju da kod sagovornika izazovu utisak da su smireni, i vode računa o svojim pokretima da se ne bi odali.

Ukoliko osoba sjedi ekstremno mirno, priča vrlo polako, drži ruke sa strane i pokrete lica svodi na minimum, moguće je da imate posla sa lažovom.

Gledajte sagovornika pravo u oči

Dobro poznata fraza koju smo svi čuli ispostavila se kao naročito korisna kada je riječ o lažovima: nedostatak kontakta očima jedan je od prvih neverbalnih znakova da nešto nije u redu.

To je sasvim logično, s obzirom na to da kontakt očima predstavlja nešto lično i intimno, a lažovi uvijek pokušavaju da depersonalizuju situaciju.

Obratite pažnju na priču

Ukoliko onaj ko vas laže nije mnogo vješt, lako ćete primjetiti neslaganja u njegovoj priči.

Trebalo je da se nađe s jednim prijateljem, a vidio se s drugim? Spomenuo je radnju koja na tom mjestu više ne postoji? Tvrdi da je pričao sa osobom za koju znate da je u tom trenutku bila u inostranstvu?

Ako sumnjate, dobro obratite pažnju na sve detalje u priči sagovornika.

Nagnite se ka sagovorniku

Ako osoba koju ste optužili za laž uzmiče ili na bilo koji način pokušava da uspostavi fizičku distancu, to znači da joj je neprijatno u vašoj blizini i njeno tijelo to jasno pokazuje. To uključuje prekrštanje nogu, okretanje leđa, usmeravanje tijela ka izlazu iz prostorije itd, kaže Džastin Lavel, glavni direktor za komunikacije na sajtu peoplelooker.com.

U tom slučaju još jače usmlerite svoj govor tplela prema njoj i provlerite kako će reagovati – ljudi uglavnom izbegavaju intimnost kada lažu.

Obratite pažnju na odgovor sagovornika

"Dobri lažovi obično imaju speman odgovor unapred, i koriste taktike pomoću kojih će prebaciti težište razgovora na vas, ili će pokušati da izazovu vašu emocionalnu reakciju kojom će vam skrenuti pažnju na nešto drugo", kaže psiholog Džozef Silona sa Menhetna.

Ako osoba laže, očekujte krokodilske suze, vikanje ili optužbe na vaš račun.

Vjerujte svom osjećaju

Iako će se dobri lažovi potruditi da nikada ne pronađete dokaz, ako imate osjećaj da vas neko laže, onda otvoreno porazgovarajte s njim.

"Čak i ako ne postoji neslaganje između verbalne i neverbalne komunikacije, ne igrnosišite osjećaj koji dolazi 'iz dubine stomaka' jer je najčešće zasnovan na nečemu stvarnom", kaže stručnjak za komunikaciju Lesli Šor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana