Saznajte koja ste srpska vila u horoskopu

ATV
Saznajte koja ste srpska vila u horoskopu

U srpskim predanjima postoji 12 istaknutih vila. Pogledajte šta zvijezde i pripovijedanja predviđaju vama. Da li ste lijepa vila ili nepogoda sa krilima?

Ovan – Ravijojla, najpoznatija srpska vila, nekad je živjela u pećini na Goloj planini i gajila mlade vilenice, djecu koje su se roditelji odrekli. PrelIJepog glasa, dobra brodarica i nenadmašiva biljarica. Mnogim junacima je pomogla da rane izvidaju i vodu prebrode. Najviše je poznata po odanosti i pomoći Kraljeviću Marku. Raviojla umij da pomogne, ali na izdaju reaguje kivno i tvrdoglavo. Kao Ovanm prenosi ATV.

Bik – Teško onome ko razbjesni bika. On je kao Morina. Voli, ali kada ljubav zaboli ne da na sebe. Morina se na Jahorini zaljubila u pastira frulaša, ali joj je ovaj poslije odrekao ljubav, a ona mu se svetila tako što je morila po jednu djevojku iz njegovog kraja, kako se on ne bi mogao oženiti, sve dok nije umro od tuge.

Blizancima - je najsličnija žaba djevojka. Ona je preko dana ružna žabetina a noću prelijepa djevojka. Sa njom je lijepo živjeti, ali nije lako.

Rak - Andre su čarobna ženska bića, preretko dostupna ljudskom očinjem vidu, ali su im tragovi uočljivi, ako su se gdje zadržale. Kao vjetar su, koji ima osjetnu snagu, u kovitlac duva. Anđa je prva oblakinja, zbija, češlja oblake i uči ih. Šalje ih kud treba.

Lav – Danica je možda vila, ili im je posestrima, nastala od djevojke poginule u svatovima. Možda najljepša među svim vilama, atraktivna je ponosna kao lav sa svojom raskošnom grivom.

Djevica – Đurđa samovila ne da se ukrotiti, ponosita je, durljiva, jogunasta. Ali, kad se posla prihvati, pouzdana je, tačna, pravdoljubiva. Smeta joj rulja, pa živi u osami.

Vaga – Bijele vile su po svemu lijepe, drage volje pomažu nevoljnicima, posestrime su junacima, naročito izdašne ako od njih pomoć traže zaljubljeni momci i djevojke. Začas razluče pravdu od krivde i kazne nepravdu. Jedina im je mana što imaju magareće noge.

Škorpija – Jana je vila hitroprelja, lijepa ognjena oblakinja, na oblaku vijek vjekuje.

Strijelac – Jerina vila koju metu nađe, odmah puca u centar. Triput se udavala: „Prvi put je za Milošem bila, drugi put za vojvodom Jankom, a treći sa carem gospodinom". Svaki put svojom voljom.

Jarac – Lena samovila je spora, troma, mlitava, ali se lako pretvara u pseto, đavola, kozu, čovjeka. Gdje ćete bolji znak za jarca?

Vodolija – Alkima je zaštitnica mornara. Skita uvalama i provalijama.

Ribe – Nadanojla je najstarija vila – čuvarka. Najviše voli da pomaže djeci i da liječi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana