Zašto ruski kosmonauti idu u svemir naoružani?

Sputnjik
Zašto ruski kosmonauti idu u svemir naoružani?

Posljednjih godina, legenda o tome da kosmonauti na svemirske misije sa sobom nose oružje postala je popularna na ruskim društvenim mrežama. Kosmonaut Sergej Rjazanski nedavno je potvrdio istinitost te legende.

U intervjuu koji je dao za informativni portal „Lenta", kosmonaut Sergej Rjazanski se sa nostalgijom prisjećao jedinstvenog trocevnog pištolja koji je nekada nosio sa sobom na misije u orbitu.


„To je bilo potpuno jedinstveno oružje — dve cijevi sa glatkim kanalom i jedna sa žljebovima. Morali ste da budete spremni da se borite sa medvjedima i vukovima koji bi mogli da vas napadnu nakon prizemljenja", rekao je Rjazanski.

Oružje o kojem Rjazanski govori je TP-82. U periodu između 1982. i 2006. godine svi ruski kosmonauti su ga nosili sa sobom u svemir i na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Trocevni pištolj je takođe imao i oštricu, koja je mogla da se koristi kao mačeta u područjima sa bujnom vegetacijom ili kao sekira za cijepanje drveća. Rjazanski nikada nije pucao iz TP-82, a zvaničnici su odlučili da vatreno oružje kosmonautima nije neophodno i ono više nije dio njihove opreme. Međutim, mačeta, koja je bila dio naoružanja, i dalje je u upotrebi.

Sovjetski naučnik Boris Čertok je u svojoj knjizi „Rakete i ljudi" opisao događaj koji se odigrao 1965. godine u brodu „Voshod 2" koji je prevozio kosmonaute Alekseja Leonova i Pavela Beljajeva.

Oni su se spustili u tajgu na sjeveru Urala, i spasilački timovi nisu mogli da dopru do njih nekoliko dana zbog guste šume i snijega.

Čertok je opisao momenat u kojem spasioci iz helikoptera uočavaju medvjede koji idu direktno ka vatri koju su kosmonauti zapalili u svom kampu.

U današnje vrijeme, sa napretkom tehnologije i pojavom dži-pi-esa, svemirski putnici imaju manje razloga da sa sobom nose oružje.

Ipak, za slučaj da vanzemaljci napadnu, Zemljanima koji se nađu u svemiru, na prvoj borbenoj liniji, i dalje je na raspolaganju bogat arsenal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana