Зашто руски космонаути иду у свемир наоружани?

Спутњик
Зашто руски космонаути иду у свемир наоружани?

Посљедњих година, легенда о томе да космонаути на свемирске мисије са собом носе оружје постала је популарна на руским друштвеним мрежама. Космонаут Сергеј Рјазански недавно је потврдио истинитост те легенде.

У интервјуу који је дао за информативни портал „Лента", космонаут Сергеј Рјазански се са носталгијом присјећао јединственог троцевног пиштоља који је некада носио са собом на мисије у орбиту.


„То је било потпуно јединствено оружје — две цијеви са глатким каналом и једна са жљебовима. Морали сте да будете спремни да се борите са медвједима и вуковима који би могли да вас нападну након приземљења", рекао је Рјазански.

Оружје о којем Рјазански говори је ТП-82. У периоду између 1982. и 2006. године сви руски космонаути су га носили са собом у свемир и на Међународну свемирску станицу.

Троцевни пиштољ је такође имао и оштрицу, која је могла да се користи као мачета у подручјима са бујном вегетацијом или као секира за цијепање дрвећа. Рјазански никада није пуцао из ТП-82, а званичници су одлучили да ватрено оружје космонаутима није неопходно и оно више није дио њихове опреме. Међутим, мачета, која је била дио наоружања, и даље је у употреби.

Совјетски научник Борис Черток је у својој књизи „Ракете и људи" описао догађај који се одиграо 1965. године у броду „Восход 2" који је превозио космонауте Алексеја Леонова и Павела Бељајева.

Они су се спустили у тајгу на сјеверу Урала, и спасилачки тимови нису могли да допру до њих неколико дана због густе шуме и снијега.

Черток је описао моменат у којем спасиоци из хеликоптера уочавају медвједе који иду директно ка ватри коју су космонаути запалили у свом кампу.

У данашње вријеме, са напретком технологије и појавом џи-пи-еса, свемирски путници имају мање разлога да са собом носе оружје.

Ипак, за случај да ванземаљци нападну, Земљанима који се нађу у свемиру, на првој борбеној линији, и даље је на располагању богат арсенал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана