Зашто је алергија на амброзију сваке године све гора?

Агенције
Зашто је алергија на амброзију сваке године све гора?

Климатске промјене могле би до 2050. године да удвоструче број Европљана алергичних на полен амброзије, па би се тај број са садашња 33 милиона могао попети на 77 милиона, оцјењује се у студији објављеној ове недјеље.

Ова биљка поријеклом из Сјеверне Америке која се веома брзо шири и чији полен узрокује јаке алергије, већ је доста присутна у средишту и на југу Европе као и на југоистоку Француске, упркос редовним уништавањима.


Алергија на амброзију спада у поленске или сезонске алергије од којих у различитом степену пати готово 40 одсто Европљана. Те алергије може проузроковати полен дрвећа (бреза, чемпрес) у прољеће, а у љето и јесен полен трава и корова.

"Ово је прва студија којој је задатак да измјери евентуални утицај климатских промјена на алергије", истакао је Иаин Лејк, вођа студије објављене у часопису "Environmental Health Perspectives".

Научници су до броја од 77 милиона алергичних Европљана дошли полазећи од претпоставки које показују да ће се полен амброзије у будућности проширити и на друге европске земље попут Њемачке и Пољске.

Како наводе истраживачи, двије трећине тог повећања могу се приписати климатским промјенама, а једна трећина природном ширењу те агресивне биљке.

Буду ли се спроводиле мјере за сузбијање амброзије, број алергичара би до 2050. могао пасти на 52 милиона, а буде ли се биљка ширила брже него што се предвиђа, тај број би могао да нарасте на 107 милиона, упозорила је Мишел Епстајн, научница на бечком универзитету.

Она у будућности предвиђа погоршање симптома алергије на амброзију због јаче концентрације полена и дужег раздобља цвјетања које би се могло продужити до средине октобра.

Ова биљка која може да нарасте до 1,80 м, изузетно је отпорна и прилагођава се готово свакој врсти тла, добро подноси сушу а њено сјеме може у тлу преживјети више од десет година.

Осим у Сјеверној Америци и у Европи, проширила се и у неким дијеловима Аустралије, Јужне Америке, па чак и Јапана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана