Запањујући видео приказује колико смо дубоко прокопали Земљу

Агенције
Запањујући видео приказује колико смо дубоко прокопали Земљу

Ако бисмо се заиста отиснули на путовање у средиште Земље, оно би трајало знатно дуже него што мислите. Погледајте до којих дубина је човечанство доспело до сада.

На дубину од око два метра спуштају се ковчези са покојницима, док дубина већине олимпијских базена износи три метра.

Париске катакомбе налазе се 20 метара испод Земљине површине, древни град Деринкују у Турској смјештен је на 85 метара дубине, док се нуклеарни бункер Гринбрајер у Западној Вирџинији налази на 220 метара дубине.

Бунар у Вудингдину у Великој Британији важи за најдубљу рупу у земљи коју је човјек ископао сопственим рукама, без употребе машина. Његово дно налази се на 390 метара дубине.

Године 2010, 33 чилеанска радника била су заробљена два месеца на дубини од 700 метара.

Уколико би његов врх додиривао Земљину површину, база небодера Бурж Калифе налазила би се на дубини од 830 метара.

Најдубља пећинска тачка до које је човјек икада доспио налази се у пећини Крубера у Грузији, 2.197 метара испод површине Земље.

Најдубљи подземни железнички тунел - Готардски базни тунел, налази се у Швајцарској, а спушта се до дубине од 2.300 метара.

Најдубљи рудник злата на свијету смештен је 3.962 испод површине, зове се Мпоненг и налази се у Африци.

Иако је широка само 23 центиметра, Кољска ултрадубока бушотина спушта се до тачке од 12.262 метара. Управо на тој дубини је 1989. године окончано бушење, иако је првобитно планирано да се стигне до 15.000 метара дубине. Температура у том дијелу Земље износи 180 степени Целзијусових, што је претопло за бушилице, које нису могле да наставе даље. Ипак, бушотина је и даље дубља од најдубље измјерене тачке у океану, која се налази у Маријанском рову, на 10.994 метара испод океанске површине.

Компанија Ексон завршила је бушење нафтног бунара З-44 Чајво 2012. године, чија се најнижа тачка налази на фасцинантних 12.376 метара дубине. Ова раздаљина је око 15 пута дужа од висине Бурж Калифе.

Ипак, било би потребно копати још 18.290 метара само да се стигне до краја Земљине коре...

...и још око 6.4 милиона метара да се стигне до средишта Земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана