Велико К одлази у историју: Килограм више никад неће бити исти

Агенције
Велико К одлази у историју: Килограм више никад неће бити исти

Килограм ће као мјера ове недјеље бити измијењен јер ће научници промијенити начин на који дефинишу масу једног килограма. Ипак, ваге у купатилима ће и даље показивати исто, а и килограм воћа ће тежити колико и прије.

До сада је масу дефинисао "деда свих килограма": метални цилиндар величине лоптице за голф, закључан у трезору у Француској. Већ више од једног вијека био је једини прави килограм на којем су засновани сви остали.


Али више неће бити тако. Очекује се да на састанку у петак у Версају, код Париза, владе одобре планове да умјесто тога користе научну формулацију за дефинисање тачне масе једног килограма. Очекује се да ће та промјена имати практичне посљедице у индустрији и науци, када су нужна ултрапрецизна мјерења масе.

У историју ће отићи такозвано "Велико К" - килограм који је главни још до 1889. године.

Израђен од легуре отпорне на корозију: 90 одсто платине и 10 одсто иридијума, међународни прототип килограма је ријетко виђао свијетлост дана. Ипак, његова улога је била пресудна као основе за општеприхваћен систем мјерења масе, од чега зависи и сва међународна трговина.

Три кључа која се чувају на одвојеним мјестима потребна су да се откључа трезор у којем су "Велико К" и његових шест званичних копија, заједно названи "наслиједник и резервни дијелови", под стакленим звонима у Међународном бироу за тегове и мјере, у Севру, на западном ободу Париза.

Оснивача је 1875. године било 17 држава, а Биро је познат по француској скраћеници БИПМ, као чувар седам главних јединица које човјечанство користи да измјери свој свијет: метар за дужину, килограм за масу, секунда за вријеме, ампер за електричну струју, келвин за температуру, мол за количину материје и лукс за интензитет свијетлости.

Од тих седам јединица, килограм је посљедњи заснован на физичком, постојећем предмету, "Великом К". Метар, на примјер, некада је била штангла од метра, али је сада дефинисан као удаљеност коју свијетлост пређе у вакууму за 1/299,792,458. дио секунде.

"Ово је тренутак славља јер ће посљедњи стандард преостао из 1875. године бити коначно замијењен новим, иновацијом", рекао је Мартин Милтон, директор БИПМ за АП.

"Све остало је рециклирано и замијењено и побољшано. Ово је посљедње побољшање ријешења које датира још од првобитне концепције из 1875. године. Дакле, тиме се ономе што је учињено 1875. године одаје признање да је трајало толико дуго."

Само изузетно ријетко, и изузетно пажљиво, модели килограма БИПМ се њежно ваде да би се други модели килограма, послати у Севр из цијелог свијета, упоредили са њима, да би се обезбједило да су и даље исправно калибрисани, са разликом у маси од једне или двије честице прашине.

Килограм је званичлно постао општа мјера у свијету у 20. вијеку и та мјера је "потврда способности људи да сарађују", каже Милтон. "То је заправо сјајно дјело мира, јер је то једна од области у којој се све државе свијета слажу са апсолутно истим циљем."

Метални прототип килограма биће замијењен дефиницијом, засновано, на "Планковој константи", што је дио једне од најславнијих једначина у физици, али ју је такође ђаволски тешко објаснити.

Довољно је рећи да би та новина требало да временом поштеди државе потребе да повремено пошаљу своје килограме назад у Севр за калибрацију поређењем с "Великим К". Научници би тако требало да убудуће могу да прецизно израчунају тачан килограм, без потребе да физички пореде један комад драгоцијеног метала с другим.

Милтон каже да ће промјена имати примјене у рачунарству, производњи, фармацији, проучавању климатских промјена и другим наукама гдје је потребно прецизно мјерење.

"Систем ће бити суштински тачан заснивајући се законима науке и законима природе", рекао је он.

"Нећемо морати да зависимо од претпоставке да се један одређени предмет никада не мијења."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана