Vanzemaljska“ bakterija pronađena na svemirskoj stanici

Vanzemaljska“ bakterija pronađena na svemirskoj stanici 29.11.2017 06:54 | Agencije

Na spoljnim površinama Međunarodne svemirske stanice pronađena je živa bakterija vanzemaljskog porijekla. Ruski kosmonaut Anton Škaplerov je izjavio da bakterija nije bila tamo tokom lansiranja stanice 1998. godine, već da je vjerovatno „doletjela odnekud iz svemira“.

Škaplerov je, za rusku agenciju Tas izjavio da su astronauti bakteriju pronašli dok su uzimali uzorke sa trupa stanice.


„Pokazalo se da ti brisevi sadrže bakteriju, koja nije tu bila tokom lansiranja stanice“, rekao je on, dodajući da se, bar za sada, čini da ona ne predstavlja opasnost.

Bakterija je testirana na samoj stanici, koja se nalazi u Zemljinoj orbiti, i nakon što je utvrđeno da nije štetna za ljude, dalja detaljnija proučavanja će biti nastavljena na Zemlji.

Ruski astronaut, koji će u decembru otići u svoju treću misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu, kao dio Ekspedicije 54, tvrdi da svemirska bakterija nije opasna za ljude.

„Ranije se događalo da se bakterije sa Zemlje prenesu na Svemirsku stanicu. Slučajno bismo je unijeli na tablet računaru zajedno sa različitim materijalima koje su smjestili u stanicu kako bismo proučavali ponašanje materijala u svemiru“, objasnio je Škaplerov.

Astroanuti su otkrili da bakterije preživljavaju i vakuum, nakon što su poslate sa Zemlje.

Naučnici sa Univerziteta Kolorado otkrili su da neke bakterijske ćelije mijenjaju oblik u svemiru kako bi preživjele napade uobičajenih lijekova koji ih uspješno uništavaju na Zemlji.

„Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u svemiru. Potrebne su veće koncentracije antibiotika da bi bile ubijene“, rekao je glavni autor tog istraživanja Luis Zea.

Tokom eksperimenata, sprovedena je sistematska analiza mijenjanja fizičkog izgleda bakterije. Naučnici su proučavali bakteriju ešerihiju koli. Rezultat istraživanja je povećao zabrinutost, ne samo zbog astronauta koji su često izloženi u svemiru, nego i zbog svih stanovnika Zemlje.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica