Ванземаљска“ бактерија пронађена на свемирској станици

Агенције
Ванземаљска“ бактерија пронађена на свемирској станици

На спољним површинама Међународне свемирске станице пронађена је жива бактерија ванземаљског поријекла. Руски космонаут Антон Шкаплеров је изјавио да бактерија није била тамо током лансирања станице 1998. године, већ да је вјероватно „долетјела однекуд из свемира“.

Шкаплеров је, за руску агенцију Тас изјавио да су астронаути бактерију пронашли док су узимали узорке са трупа станице.


„Показало се да ти брисеви садрже бактерију, која није ту била током лансирања станице“, рекао је он, додајући да се, бар за сада, чини да она не представља опасност.

Бактерија је тестирана на самој станици, која се налази у Земљиној орбити, и након што је утврђено да није штетна за људе, даља детаљнија проучавања ће бити настављена на Земљи.

Руски астронаут, који ће у децембру отићи у своју трећу мисију на Међународну свемирску станицу, као дио Експедиције 54, тврди да свемирска бактерија није опасна за људе.

„Раније се догађало да се бактерије са Земље пренесу на Свемирску станицу. Случајно бисмо је унијели на таблет рачунару заједно са различитим материјалима које су смјестили у станицу како бисмо проучавали понашање материјала у свемиру“, објаснио је Шкаплеров.

Астроанути су открили да бактерије преживљавају и вакуум, након што су послате са Земље.

Научници са Универзитета Колорадо открили су да неке бактеријске ћелије мијењају облик у свемиру како би преживјеле нападе уобичајених лијекова који их успјешно уништавају на Земљи.

„Знамо да се бактерије другачије понашају у свемиру. Потребне су веће концентрације антибиотика да би биле убијене“, рекао је главни аутор тог истраживања Луис Зеа.

Током експеримената, спроведена је систематска анализа мијењања физичког изгледа бактерије. Научници су проучавали бактерију ешерихију коли. Резултат истраживања је повећао забринутост, не само због астронаута који су често изложени у свемиру, него и због свих становника Земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана