У екстремним условима пронађени живи микроби стари 50.000 година

Срна
У екстремним условима пронађени живи микроби стари 50.000 година

У мексичком пећинском систему који је толико лијеп, али и врео, да има два надимка “рај” и “пакао”, научници су открили облик живота заробљен у кристалу, који је највјероватније стар 50.000 година.

Древни успавани микроби у пећинама Наика на сјеверу Мексика живе од минерала попут гвожђа и мангана.


“То је суперживот”, рекла је Пенелопе Бостон, жена која се налази на челу Астробиолошког института НАСА и која је презентовала откриће на Конференцији Америчке асоцијације за напредак у науци.

Иако су резултат су деветогодишњег истраживања, ова открића још нису објављена у научном часопису и нису добила потврду независних рецензената. Бостон планира да обави још генетских тестирања ових облика живота, међу којима је око 40 сојева бактерија и вируса, толико необичних, да су чак и њихови најближи сродници генетички другачији најмање 10 одсто. То значи да се разликују колико и људи и печурке, каже Бостон.

Наика пећине, напуштени рудник олова и цинка, дубоке су 800 метара. Прије почетка исковапавања, биле су потпуно изоловане од остатка свијета. Неки дијелови пећине били су довољно велики да се у њих смјести читава катедрала, а због изобиља кристала који су облагали њихове гвоздене зидове, научници су морали да носе “земаљску верзију” свемирских одијела, како би спречили контаминацију.

Неке од пећинских одаја су биле толико вреле, да су научници могли да раде свега двадесетак минута, прије него што су морали да се повуку у “хладну” одају у којој је температура досезала 38 степени Целзијуса.

Пошто се још чека извјештај независних рецензената, научници нису могли много да коментаришу ово откриће. Ипак, биолог Универзитета у Јужној Флориди Норин Нунан, која није била дио студије, али је присуствовала панелу на којој је презентована, каже да све то има смисла.

“Зашто смо изненађени?”, пита се Нунан. “Као биолог, рекла бих да је живот на Земљи екстремно отпоран и екстремно разноврстан”.

Ово чак није ни најстарији облик таквих живих створења. Прије неколико година научници су пронашли микробе који су стари и до пола милиона година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана