У Каиру пронађена огромна статуа, највјероватније припада фараону Рамзесу II

klix.ba
У Каиру пронађена огромна статуа, највјероватније припада фараону Рамзесу II

Археолози из Египта и Њемачке су у близини рушевина храма Рамзеса II у древном граду Хелиополису, који се налази у источном дијелу данашњег Каира, пронашли осам метара високу статуу која, највјероватније, приказује фараона Рамзеса II који је владао Египтом прије више од 3.000 година.

Египатско Министарство антиквитета оцијенило је овај догађај једним од најважнијих у историји.


"Прошлог уторка су ме позвали да објавим велико откриће статуе краља, највјероватније Рамзеса II, направљене од кварцита", рекао је министар антиквитета Кхалед ал-Анани за Ројтерс у четвртак на мјесту на којем је статуа пронађена.

Најмоћнији и најславнији фараон, познат и као Рамзес Велики, био је трећи у 19. династији владара Египта. Владао је од 1279. до 1213. године прије нове ере.

Водио је неколико војних експедиција и проширио египатско царство од Сирије до Нубије. Његови насљедници су га звали и "Великим претком".

"Пронашли смо бисту и доњи дио главе, а када смо уклонили главу открили смо круну, десно уво и дио десног ока", рекао је Анани.

У заједничкој експедицији њемачки и египатски археолози пронашли су и горњи дио статуе фараона Сета II, унука Рамзеса II, дугачку 80 центиметара.

Стручњаци ће, прије рестаурације, покушати пронаћи преостале дијелове ових статуа. Уколико успију, статуа ће стајати на улазу Великог египатског музеја у Гизи чије је отварање планирано 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана