Теслин ауто ће се на крају ипак сударити са - Земљом VIDEO

  Теслин ауто ће се на крају ипак сударити са - Земљом VIDEO 18.02.2018 12:08 | Срна

Теслин црвени роудстер у будућности би свој пут кроз свемир могао да заврши тамо гдје је и почео - сударом са Земљином атмосфером, показали су прорачуни научника са Универзитета у Торонту.

Након што је полетио на ракети "фалкон хеви", аутомобил се сада налази око три милиона километара од Земље, а очекивало се да би у свемиру могао да остане заувијек. Међутим, симулације показују да ће ово свемирско тијело завршити свој пут много раније.


"Тесла ће вероватно ударити у Земљу за неколико десетина милиона година", изјавио је Хано Рејн за Националну географију.

Рејн је с колегама направио симулације пута којим ће проћи аутомобил који је већ класификован као свемирско тијело. Ријеч је о процјени која показује да ће орбита пресјецати путање Земље и Марса и да ће блиски сусрети с планетима мијењати смјер аутомобила. То цијелу ствар чини још тежом за предвиђање, али уз довољан број симулација, може се доћи до највјероватнијег сценарија.

Њихов прорачун тако показује да аутомобилу преостаје "само" пар десетина милиона година кружења свемиром. Зна се да ће 2091. проћи поред нас, и то између Земље и Мјесеца, и да ће моћи да се види телескопом. Таквих сусрета ће бити доста, али касније ће стићи и блиски проласци поред Венере и Марса, а сваки тај сусрет промјениће ће орбиту аутомобила.

И док су изгледи за судар с Марсом практично никакви, постоји шест одсто вјероватноће да се ауто за милион година судари са Земљом. За три милиона година изгледи ће порасти на 11 одсто, а Рејн објашњава да вјероватноћа за судар временом расте.

С његовом процјеном слаже се и Рену Малхотра са Унивезитета у Аризони, који је објаснио да се аутомобил сада понаша као и сваки природни објекат отприлике исте величине.

У Земљину атмосферу неколико пута годишње улете објекти такве величине, и такви судари су безначајни, каже Малхотра. Међутим, он вјерује да ће највероватнији крај за аутомобил бити судар са Сунцем, за пар милиона година.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица