Teleskop koji će pomoći naučnicima da pronađu vanzemaljce

Daily Mail
Teleskop koji će pomoći naučnicima da pronađu vanzemaljce

Svemirski teleskop Džejms Veb (JWST), koji je izumila NASA, biće lansiran 2018. kako bi nam pomogao da saznamo više o svemiru.

Međutim, američka svemirska agencija već je počela da planira slijedeću svemirsku opservatoriju u nadi da će joj pomoći da pronađe vanzemaljske oblike života.

Teleskop pod nazivom Atlast (Advanced Telescope Large-Apertute Space Telescope) trebalo bi da se oslanja na slične tehnologije kao Habl i JWST.

Tim naučnika i inženjera svemirskog centra Godar u Merilendu sada proučava naučne i tehničke zahteje i troškove za njegovu izgradnju.

"Atlast bi tehnologiju, korišćenu za teleskop Veb, podigao na viši nivo", kaže dr Mark Klempin, jedan od naučnika koji radi na projektima Atlast i JWST.

On dodaje da bi taj teleskop trebalo da pomogne u najvažnijem cilju NASA – odgovoru na pitanje da li smo sami, kako smo došli na Zemlju i kako svemir funkcioniše.

"Jedna od njegovih mogućnosti trebalo bi da bude detektovanje tragova života u atmosferama planeta sličnih Zemlji", kaže dr Klempin.

Iako druge opservatorije već "gledaju" veće egzoplanete, one nemaju sposobnost da identifikuju hemikalije koje su pokazatelj prisustva života kakav poznajemo.

Osim toga, ovaj teleskop trebalo bi da bilježi podatke o zvijezdama i galaksijama udaljenim više od 10 miliona svjetlosnih godina.

Kako bi postigli te ambiciozne ciljeve, NASA planira da ga lansira u L2 orbitu Sunce-Zemlja, istu koja je odabrana za JWST.

Takođe, imaće najveće ogledalo koje je NASA ikada koristila za izradu teleskopa.

Tim proučava sposobnosti staklenog i ogledala od ugljeničnih vlakana veličine 10 metara, koja bi teleskopu dala veću površinu za prikupljanje svjetlosti, ali bila dovoljno kompaktna da stanu u letjelicu.

Poređenja radi, JWST biće opremljen 6,5-metarskim primarnim ogledalom.

"Zahvaljujući tome, Atlast će imati 17 puta veću sposobnost prikupljanja svjetlosti od Habla", kaže dr Karl Štale, inženjer iz Godara koji predvodi tim zadužen za evaluaciju tehnologija potrebnih za misiju Atlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana