Тајна америчка летjелица слетjела послије 700 дана у свемиру VIDEO

Агенције
Тајна америчка летjелица слетjела послије 700 дана у свемиру VIDEO

Послије скоро две године проведене у свемиру, напредна америчка летјелица X-37Б вратила се на Земљу и успjешно приземљила у НАСА-ином Свемирском центар Кенеди. Америчка војска је, у недjељу, објавила снимке слијетања, али ни послије четврте мисије ове Боингове летјелице није познато шта је тачно радила горе.

Ова посљедња је била и њена најдужа мисија. У Земљиној орбити летјелица је провела 719 дана, чиме се њено укупно вријеме проведено у свемиру досегло цифту од 2085 дана. Познато је да америчка војска тестира могућност обављања различитих операција у орбити уз повратак летјелице на земљу, слично као спејс шатл.

На тајном пројекту X-37B Орбиталног тест возила (X-37B Orbital Test Vehicle), НАСА је почела да ради 1999. године. Оно је првобитно било намијењено поправци сателита у орбити, а пројекат је 2004. означен као тајни и предат војном ваздухопловству.

Од 2010. године X-37B изводи пробне летове у орбити. Према мишљену стручњака, летјелица може бити употребљена за тестирање нових технологија и слање извиђчких сателита у свемир. Претпоставља се да може и да се опреми оружјем, али из војске увјеравају да им то није у плану.

Из војске су штуро поручили како су задовољни подацима које су прикупили и који ће помоћи научној заједници.

О намени пројекта X-37B прича се већ више од 10 година. Раније се спекулисало да би овај мини шатл требало да буде нека врста свемирског бомбардера или летјелица која ће моћи да уништава шпијунске сателите непријатеља.

Ипак, чини се да је ријеч о експерименталној летјелици која служи за тестирање нове војне технологије у свемиру. До сада је познат да је тестирн нови систем потисника за нове сателите. Летјелица је носила и 10 малих CubeSat сателита, као и разне узорке како би се тестирало њихово понашање у свемиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана