Све што сте жељели да знате о летјелици која је слетјела на Марс

Агенције
Све што сте жељели да знате о летјелици која је слетјела на Марс

НАСА-ина летјелица “InSight lander” отворио је, након што је синоћ слетио на Марс, прозор у “унутрашњи простор” Црвене планете. Његови инструменти ушли су дубље у Црвену планету у потрази за информацијама које ће открити од чега је Марс настао прије више од четири милијарде година.

Беспилотна летјелица слетјела је у понедјељк увече успјешно на Црвену планету како би започела своју двогодишњу мисију као први објекат који су дизајнирали људи да истражи дубоку унутрашњост те планете. НАСА је недавно објавила нову фотографију која приказује површину Марса.


Иначе, летјелица је направљена по угледу на претходну - Марс Феникс летјелицу. Роботска рука садашње летјелице дугашка је око 1,8 метара.

Она би требало да подиже сеизмограф и јединицу, односно сонду за мјерење температуре и смјести их на површину Црвене планете. Камера смјештена на руци снимаће 3Д фотографије мјеста слијетања, стања инструмената и активности InSight летјелице. Сензори на летелици, односно сонди, ће мјерити промјене у временским условима и магнетном пољу.

Рука има четири мотора и може да помјера зглобове лакта, рамена и зглоб шаке. Камера је смјештена између лакта и ручног зглоба роботске руке.

Како наводи НАСА, рука ће на површину Марса поставити сонду за мјерење температуре, названу кртица јер може да буши до пет метара у дубину. Ни једна сонда или ровер који су послати на Марс нису могли да буше тако дубоко. Такође, позиционираће и сеизмограф који ће мјерити вибрације тла на Марсу.

Како би могла добро да прима осјетљиве инструменте и правилно их постави на површину планете, опремљена је с пет механичких прстију који могу обухватити дршке који се налазе на мјерним инструментима.

Сонда InSight има двије камере. Једна је смјештена на роботској руци, а друга испод тијела сонде.

Камера на руци се зове Instrument Deployment Camera (IDC). Слична је навигационим камерама на роверима “Oppotrunity” и “Curiosity”. Широкоугаона је и нуди панорамски поглед на околни терен. Научници ће помоћу снимака те камере моћи да одреде која је локација најбоља за постављање мjерних инструмената.

Снимаће фотографије у боји инструмената на сонди и 3Д фотографије мjеста слијетања. НАСА-ини стручњаци ће моћи да усмкере камеру у свим правцима те ће снимци моћи и да се споје у панораму Марса.

Друга камера се налази испод токела сонде и зове се Инструмент “Context Camera” (ICC). Усмjерена је према доел терена гдjе ће се налазити инструменти и спроводити испитивања. Има “fisheye” оптику, као и угао снимања од 120 степени. Тиме ће омогућити широкоугаоно посматрање цијелог терена.

Обије камере имају CCD сензоре с 1.024 X 1.024 пиксела.

На ОВОМ линку можете и сами да видите и свих углова како мjесто на којем се налази летjелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана