Стигла прва селфи фотографија сонде “Инсајт” с Марса

Агенције
Стигла прва селфи фотографија сонде “Инсајт” с Марса

Сонда Инсајт америчке свемирске агенције НАСА објавила је прве фотографије с Марса урађене роботском руком која држи камеру. Сонда је направила серију фотографија које је НАСА претворила у запањујући мозаик слика с Марса.

Инсајт је слетио на тло планете Марс 26. новембра, а научници су задовољни што је сонда слетјела на подручје које је без камења, брда и рупа, како се обично замишља та планета.

Научници су први пут могли да се диве пространству црвеног пијеска на Марсу. Сонда је прије неколико дана снимила и прве звуке вјетра, тутњаву ниске фреквенције на Марсу. Процијењује се да је ветар био брзине 16 до 24 километара на сат, а научници наводе да је ријеч о првим звуцима с Марса које људско уво може да чује.

Насина летјелица “Инсајт ландер” слетјела је на Црвену планету 26. новембра и тиме је отворила прозор у “унутрашњи простор” Црвене планете. Његови инструменти ушли су дубље у Црвену планету у потрази за информацијама које ће открити од чега је Марс настао прије више од четири милијарде година. Летјелица је направљена по угледу на претходну - Марс Феникс летјелицу. Роботска рука садашње летјелице дуга је око 1,8 метара. Све о летјелици прочитајте ОВДЈЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана