Шта то крије сијенка Плутона?

Агенције
Шта то крије сијенка Плутона?

Пут летјелице New Horizons одредио је да 14. јула напусти краткорочну близину Плутона, а једно од "занемарених" открића десило се управо у тренуцима када је патуљаста планета напуштана.

NASA-ина сонда је приликом удаљавања од Плутона прошла кроз његову сијенку искористивши прилику да детектује утицај соларног вјетра на атмосферу.

Научници нису очекивали да ће открити процес уништења атмосфере управо због соларног вјетра, креирајући тако регион или "реп" хладног и густог јонизираног газа који се протеже десетинама хиљада километара иза патуљасте планете.

Формација послиједично креира својеврсну рупу у соларном вјетру, а која се налази на око 100.000 километара иза Плутона.

"Ово је наш први поглед на Плутоново окружење и позицију плазме у њему. Пуно више података добићемо у аугусту када искомбинујемо мјерења различитих инструмената на летјелици New Horizons. Тада ћемо бити у могућности да одговоримо на нека важна питања у вези са еволуцијом Плутонове атмосфере", рекао је Фран Багенал са Универзитета у Колораду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана