Шта би се десило да метеор погоди Земљу?

Агенције
Шта би се десило да метеор погоди Земљу?

Астероид величине терена за фудбал прозујаће поред Земље 15. фебруара на прилично незгодној удаљеност. Он неће ударити планету, али да је то случај, такав судар створио би кратер довољно велик да сравни 80 милиона стабала или цио град попут Вашингтона.

Научници су сигурни у ово зато што је објекат сличне величине то већ учинио 1908. године. Метеорит тежак 100 милиона килограма ушао је у атмосферу Земље изнад Тунгуске у Сибиру палећи небо и ослобађајући исту количину енергије коју би посједовало 185 нуклеарних бомби бачених на Хирошиму.  

На сву срећу, удар се десио у забаченом дијелу свјета узимајући животе стотина јелена, али не и људи. Са пречником од 40 метара, тај метеорит сличан је метеориту 2012 ДА14 који ће проћи поред Земље на удаљености од 27.000 километара. Ово је најближи пролет који је човјечанство до сада забиљежило. Овај пролаз није довољно близу да би угрозио Земљу, иако ће проћи поред зоне унутар које се налазе сателити који орбитирају око наше планете. Сибир није имао ту срећу 1908.  

Ватра на небу

Нешто мало након 7 часова ујутро по локалном времену 30. јуна 1908. године човјек је сједео у столици у Ванавари – малој трговинској бази, када је нагло избачен из столице. "На небу се појавио ватрени расцијеп", касније је човјек испричао научницима.

Иако се налазио 64 км удаљен од мјеста удара, човјек је осјетио толику врелину да је помислио да му се кошуља запалила, судећи по научницима NASA-е. Други очевици описалу су звуке експлозије попут артиљеријске паљбе.  

Метеорит из Тунгуске у атмосферу је ушао брзином од око 53,900 km/h. Није било кратера од удара пошто су притисак и врелина овог вриштећег уласка учинили да свемирска стијена експлодира. Експлозија је сравнила све у кругу од 1.287 квадратних километара.  

Штета је била толико интензивна да су научници мислили да је у питању знатно већи објекат.  

Научници су оригинално сматрали да су удари астероида јако слични експлозији нуклеарне бомбе. Међутим, те експлозије се шире у свим правцима, док објекти из свемира носе своју енергију у једном једином правцу.  

Астероид 2012 ДА14, свемирска стијена која ће у петак проћи поред Земље неће угрозити човјечанство. Међутим, уколико би се то десило, штета би била огромна.

Овакви удари, процјењује се, дешавају се на Земљи сваких пар хиљада година. Али због тога што се комете распадају у ваздуху и не остављају кратер за собом, њихове трагове тешко је уочити - на мјесту удара у Тунгуски сада је једино могуће видјети дрвеће које је поново израсло.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана