Синдром солипсизма, очна обољења и срце највећи проблеми животу на Марсу

Срна
Синдром солипсизма, очна обољења и срце највећи проблеми животу на Марсу

Вашингтон/Москва - На путу за Марс људи ће бити суочени са могућношћу озбиљних обољења - од менталних, преко срчаних, до болести коже, указују научници.

Астронаути Насе примијетили су да им вид слаби што су дуже у свемиру. Неким астронаутима вид је ослабио у року од шест мјесеци, а неки су постали трајно кратковиди.


Бројни астронаути примијетили су да им Земља постаје помало мутна док су били на мисијама у Међународној свемирској станици /МСС/, али се нису усудили пријавити такве проблеме.

Медицинска истраживања показала су да бивши астронаути имају "пљоснатије" очи и проширени очни живац.

Неке теорије наводе на закључак да слаба гравитација доводи до скупљања течности у глави.

Руски астронаути су зато прибјегли кориштењу вакуумских панталона које повлаче течност назад у ноге.

У поређењу са онима који никад не напусте Земљину орбиту, астронаути који лете на МСС и остају дуже у свемиру имају четири или пет пута већи ризик од смрти од кардиоваскуларних болести.

Бестежинско стање може објаснити неке краткорочне ризике од болести срца, али не објашњава зашто су астронаути на далеким путовањима изложени толико већем ризику.

Један од проблема су и разне бактерије или вируси. Микробима би слаба или непостојећа гравитација могла бити веома повољна.

Смртоносне бактерије као што је стафилокока или салмонела показале су се и до седам пута јачим у свемиру него у истим условима на Земљи.

Већ дуго астронаути се жале да имају проблема са кожом након повратка из свемира.

Истраживачи су недавно успјели да уз помоћ посебних ласера открију шта се догађа испод коже астронаута. Мјерења су показала знатно повећање производње колагена и готово 20 одсто смањења горњих слојева коже.

Астронаутима је угрожен и ДНК - забиљежене су неке трајне промјене у њиховом ДНК због изложености свемирском зрачењу током дужих боравака у свемиру.

За сада не постоји конкретна заштита од зрачења и астронаути би могли бити изложени огромним количинама свемирске радијације током путовања на Марс, наводе научници.

Највећу опасност представља, можда, синдром солипсизма, односно ментални проблем.

Овај синдром идентификован је као једна од озбиљних опасности за астронауте током дугих мисија далеко од Земље.

Обољели од тог синдрома у једном тренутку постану увјерени да читав свијет изван њиховог ума није више стваран, појашњавају научни портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана