Серија која ће разоткрити тајне Теслиних архива? VIDEO

Serbia.com
Серија која ће разоткрити тајне Теслиних архива? VIDEO

Крис Хартвел, режисер и извршни продуцент серије “Теслина архива” (The Tesla Archive), говори за сајт Сербиа.цом о свом пројекту и архивама Николе Тесле које ће, након што су 70 година провеле под ознаком “строго повjерљиво”, бити отворене 2013. године. Преносимо вам ексклузиван интервју који нам је овај сајт прослиједио.

Никола Тесла, свакако један од најфасцинантнијих и најмистериознијих научника и проналазача у историји, иза себе је оставио читаву “планину” нацрта, планова и друге документације, али није именовао особу која ће их наслиједити.

Те 1943. FBI није желио да губи вријеме полемишући о праву наслијеђа након Теслине смрти. Одмах је конфисковао све његове папире и по наређењу директора X. Егар Хувер-а их под етикетом “строго повjерљиво” сакрио од јавности.

 Продукцијски тим компаније “New Renaissance Pictures ” из Калифорније окупио се прије око две године желећи да кроз серију “Теслина архива” открије тајне Теслиних докумената које ће 2013, након 70 година “у бункеру”, постати отворене за јавност.

Редитељ и извршни продуцент серије Крис Хартвел смтра да ће тај тренутак заувијек променити свијет. Хартвел је за Serbia.com изјавио да је велико свjетско интересовање за Теслу охрабрило његову екипу, и саму инспирисану “господаром муња”, да отпочне овај пројекат.

За озбиљније истраживање великог научника сам се заинтересовао када је гледао “The Prestige ”, филм у коме је Теслу играо Дејвид Боуви.

На сајтуThe Tesla Archive” видjели смо трејлер у коме је Тесла већ мртав. Да ли то значи да се серија уопште неће бавити њиме самим?
Иако серија почиње Теслином смрћу, он ће остати присутан у серији кроз свој рад и заоставштину који утичу на заплет и ликове. Оно што наши јунаци проналазе у Теслиној тајној архиви катализатор је за све њихове даље акције. Они све више и више откривају колики је заправо Теслин утицај на њихове животе и то је кључна ствар у читавој причи.

 

Шта мислите о Теслиним заоставштинама?
Тесла је оставио у наслијеђе напредан начин размишљања. Он не само што је вјеровао у могућност “бољег сутра” већ је одлучио да активно учествује у његовом стварању. У нас се урезала његова мисао: “Научник не тежи тренутном резултату. Његов рад је као расадник - за будућност. Његова дужност је да постави основе за оне који ће доћи, и да им покаже пут.” Таква страст прожима сваку идеју коју ћете наћи у нашој серији.

Да ли ће неке сцене бити снимљене у Србији или земљама бивше Југославије?
Добар дио наше друге епизоде се одвија у Србији, гдје ће наши хероји посјетити одређене локације, као што је Теслин музеј у Београду. Иако ће нешто од тога бити “оживљено” на локацијама у јужној Калифорнији, аутентични снимци су нам врло потребни да убједимо публику да су наши јунаци путовали тамо.
 

Како видите будућност независног филма? С обзиром да продукцију серије финансирате “online” донацијама, да ли је то један од праваца?
Апсолутно. Свет филма и телевизије ипак наставља да се развијаја. Способност да напишете причу, скупите екипу, изаберете глумце, ставите камеру у нечије руке и представите причу публици више није ексклузивност великих студија. Оно што се никада неће промjенити је жеља да се виде добро испричане приче. Такви филмови и ТВ емисије су они у којима публика ужива и који ће трајати. Њих ми у компанији “New Renaissance Pictures” желимо да правимо. Серија је још увијек у фази снимања. За сада је предвиђено да премијерно буде приказана на интернету, али постоје и планови о дистрибуцији на телевизијским мрежама.


Креативност важнија од великог новца
Компанија “New Renaissance Pictures” је, за само шест година колико постоји, успјела да сними неколико независних веб серија које су видели милиони људи широм свијета. На тај начин доказала је да је, захваљујући новим технологијама, за успјешну продукцију и велику гледаност пресудна креативност прије него средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана