Ruska vakcina protiv ebole stoprocentno efikasna

Srna
Ruska vakcina protiv ebole stoprocentno efikasna

Moskva - Ruska vakcina protiv ebole uspješno je prošla prvu fazu kliničkih ispitivanja, navodi direktor Ruske agencije za nadzor zaštite potrošača "Rospotrebnadzor" Ana Popova.

- Ministarstvu zdravlja Rusije predali smo sve materijale i dokumentaciju o registraciji prve faze kliničkih ispitivanja, koja su prošla uspješno - istakla je Popova.

Vakcina je pokazala stoprocentnu efikasnost kada se primjenjuje dva puta.

Direktor "Rospotrebnadzora" napominje da se nova vakcina može koristiti u "žarištu zaraze" kako bi se zaštitile potencijalne rizične grupe.

- Prednost ove vakcine jeste u tome da se čuva na temperaturi od četiri stepena, odnosno u normalnim uslovima u kojima čuvamo naša druge vakcine i apsolutno smo sigurni da će pokazati dobre rezultate - tvrdi Popova.

U području primjene, ova vakcina protiv ebole razlikuje se od drugih već registrovanih u Rusiji i ima drugačiji sastav, navode naučni portali.

Epidemija ebole izbila je 2014. u Africi, a najviše je pogodila Gvineju, Sijera Leone i Liberiju. Procjene zdravstvene organizacije su da je ta bolest "na crnom kontinentu" od tada odnijela više od 8.000 života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana