Русија ће бити водећа свемирска суперсила

Businessinsider
Русија ће бити водећа свемирска суперсила

Предсjедник Владимир Путин је наредио убрзање изградње свемирске луке на истоку Русије. У питању је пројекат вредан неколико милијарди долара који би требало да сломије зависност од Бајконур космодрома у Казахстану и одакле би требало да крећу све будуће мисије на Мјесец и Марс, пише "Business Insider".

Прављењем лансирне писте на сопственој територији је кључни Путинов напор да се обнови некада изузетно напредна свемирска индустрија која већ деценијама пати од смањења средстава и одлива мозгова.

„Наша сопствена свемирска инфраструктура и модерна мрежа космодрома дозволиће Русији да појача своју позицију водеће свемирске суперсиле и гарантоваће нам независност свемирских активности", изјавио је Путин.

У разговору са новинарима, Путин је додао да се радови споро одвијају пошто на космодрому ради свега 6.000 радника, што је дупло мање од броја потребног за брзи завршетак.

„Капацитет космодрома ће у будућности бити проширен, како би био коришћен за остваривање програма путовања на Мјесец, Марс и друге објекте у свемиру", додао је Путин.

Један од старијих државних званичника такође је изјавио да упркос свим финансијским проблемима, Русија неће одустати од инвестирања у свемир.

„Упркос повећању трошкова и притиска санкција, Русија неће мијењати планове", изјавио је Дмитриј Рогозин.

Русија је у јулу лансирала свемирску ракету потпуно новог дизајна која је у потпуности направљена унутар граница ове земље са космодрома Плесетск.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана