Руси започели припреме за изградњу базе на Мјесецу

Агенције
Руси започели припреме за изградњу базе на Мјесецу

Агенција Роскосмос започела је низ експеримената симулирања услова у којима би требало да се нађу први руски космонаути на Мјесецу.

То је припрема за прављење трајне станице за 12 космонаута на Мјесечевој површини 2030.

Истраживачи користе јединствену платформу за симулирање гравитације на Мјесецу, коју је направила РСЦ Енергија још почетком седамдесетих година.

Тест ће одредити како ће се космонаути кретати Мјесечевом површином и користити ровер.

"Спроводимо ове експерименте, како бисмо видјели о чему треба да водимо рачуна", каже Александар Полишкук, замјеник шефа пројекта.

"Мјесец није лако мјесто за кретање у скафандеру и захтјеваће посебну опрему за транспортовање."

Нови експеримент симулације приближио је Русију на корак ближе формирању трајне базе на Мјесецу.

Русија се нада да ће лансирати сонду 2024. како би одабрала локације за колонизацију, а базе ће бити коришћене за истраживање и вађење драгоцјених минерала. Неки, међутим, сумњају да ће база бити употребљавана у војне сврхе.

Прва мисија неће имати више од четири члана, а план је да у једном тренутку на Мјесецу живи и ради 10 до 12 особа. Електрана која ће им обезбјеђивати енергију, као и њихово склониште, биће смјештени испод тла, како би космонаути били заштићени од радијације.

Русија тренутно ради на ракети Ангара и планира шест одвојених лансирања од којих ће свако подразумијевати слање по једног модула за базу. Њена изградња могла би да траје дуже од 10 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана