Руси вјерују у троцјевни пиштољ - американци не желе оружје

Срна
Руси вјерују у троцјевни пиштољ - американци не желе оружје

Москва - Руски астронаути носе оружје са собом у свемир, али разлог нису ванземаљци, већ проблеми који могу да настану након слијетања на Земљу. Троцјевни пиштољ, који највише личи на скраћену ловачку пушку, служио је углавном за спашавање живота астронаута од дивљих животиња или за давање сигнала спасиоцима.

Тако су 1965. Алексеј Леонов и Павел Бељаев имали ванредно принудно атерирање у тајги. Због специфичности терена, спасилачки тимови нису могли допријети до астронаута.

Леонов и Бељаев били су присиљени да проведу у тајги неколико дана, па им је оружје тада било потребно.

Астронаути су за себе изградили склониште, али су до њих, "на гријање око ватрице", почели долазити медвједи, који су се тек пробудили из сна и зато били врло гладни и агресивни - наводи "Руски вијесник".

Троцјевни пиштољ показао као најоптималнији за рјешавање постављених задатака: заштита од "опасних звијери и криминалних елемената", проналажење хране ловом и давање свјетлосних сигнала визуалног посматрања.

Пиштољ који је у СССР-у добио назив "СОНАЗ" показао се поузданим.

"Стављали смо пијесак у унутрашњост пиштоља, налијевали воду, шта све нисмо чинили - и оружје је издржало све", свједочи Николај Филатов, замјеник начелника Одјељења за припрему астронаута за преживљавање у екстремним условима.

Чим су за пиштољ чули казашки пастири, одмах су астронаутима почели да нуде трампу. Давали су цијело стадо оваца, а један чобанин понудио је астронаутима чак и своју жену.

Међутим, Американци не носе оружје у свемир и њихови стручњаци противе се руском наоружању у васиони.

Инжењер Насе Џејмс Оберг захтијевао је да се са Међународне свемирске станице уклони руско борбено оружје.

Оберг сматра да пиштољу није мјесто у орбити, гдје људи морају да раде у условима великог стреса и психичке напетости.

Руски стручњаци се нису сложили са тим ставом. Јуриј Гидзенко, начелника Управе за посебне припреме астронаута, сматра да постоји потреба за оружјем на васионском броду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана