Револуционарно откриће: Пронађен нови облик материје

Револуционарно откриће: Пронађен нови облик материје 09.12.2017 22:39 | Агенције

Скоро 50 година након настанка прве теорије о ексцитонијуму, физичари су коначно успјели да пронађу доказе о постојању овог облика материје, преноси Дејли мејл.

Ексцитонијум чине честице зване ексцитони, које се састоје од одбјеглих електрона и празнине коју они остављају за собом.


У најновијим експериментима, истраживачи су имали прилику да посматрају овај вид материје и његову фазу прекусора, што се сматра непобитним доказом о његовом постојању.

Када електрон одскочи и за собом остави празнину, она се понаша попут честице јер има позивитан набој. Из тог разлога привлачи друге електроне, спарујући их у композитне честице, познате као бозони или ексцитони.

Тим са Инжењерског факултета Универзитета у Илиноису проучавао је кристале без примјеса у прелазном металу дихалкогенид титанијум диселениду (1Т-ТиСе2).

Истраживачи су успјели да добију исте резултате током проучавања пет типова кристала са различитом калавошћу (обрасцем ломљења).

Да би пронашли нови облик материје, научници су развили нову технику, звану ЕЕЛ спекстоскопија, која је осјетљивија на ексцитацију од других научних метода.

ЕЕЛ спектрометар је затим повезан са гониометром, како би се прецизно измјерио момент импулса електрона, што је научницима омогућило да по први пут измјере ексцитацију честица.

Они су чак успјели да примјете прекусор ексцитације - фазу меког плазмона до које долази када се материја приближи критичној температури.

"Теоретичари већ деценијама дискутују да ли је у питању изолатор, савршени проводник, или супер-течност, а аргументи су прилично убједљиви на свакој страни", каже физичар Питер Абамонте.

"Били смо у лабораторији када нам је професор објаснио да смо управо измјерили нешто што ником до сада није пошло за руком: меки плазмон. Овај пројекат ми је пружио занимљиво и јединствено искуство са М-ЕЕЛС техником, и мотивисао ме на даље проучавање ТиСе2", рекао је један од Абемонтеових ученика.

Термин "ексцитонијум" успоставио је 1960. године теоријски физичар Берт Халперин са Харварда, а физичари од тада покушавају да докажу његово постојање.

Ново откриће требало би да пружи одговор на многа питања из области квантне физике.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица