Razvijen sistem koji predviđa vrijeme smrti sa 90 odsto tačnosti!

Razvijen sistem koji predviđa vrijeme smrti sa 90 odsto tačnosti! 22.01.2018 13:45 | Srna

Stenford - Naučnici sa univerziteta Stenford razvili su sistem koji može da predvidi kad će pacijenti umrijeti sa tačnošću od 90 odsto!Algoritam predviđa smrtnost svakog pacijenta unutar 12 mjeseci, te koristi to predviđanje kako bi dao preporuku za "palijativno staranje" /zdravstveno, socijalno, emotivno/.

Iako to, na prvi pogled, djeluje jezivo, naučnici tvrde da bi njihov rad mogao znatno da pomogne pacijentu i njegovoj porodici - navodi "Dejli mejl".

Naučnici objašnjavaju da postoji ogromna razlika između načina na koji pacijenti žele da prožive ostatak život i načina na koji se to stvarno i dogodi.

Istraživanja pokazuju da 80 odsto Amerikanaca želi da provede posljednje dane u vlastitom domu, ali da 6o odsto, na kraju, umre u bolnici.

Kako bi umanjili ovu disproporciju, naučnici su "istrenirali"/popunili duboku neuralnu mrežu podacima Elektronskog zdravstvenog arhiva iz Stenfordske bolnice i Dječje bolnice "Lusil Pikar" sa podacima dva miliona pacijenata.

Uspjeli smo da izgradimo predvidljivi model koristeći prikupljene podatke. Sama količina podataka omogućila nam je da izgradimo model predviđanja smrtnosti na osnovu svih uzroka, umjesto da se to radi po modelu za speciFičnu bolest ili demografske grupe - objašnjavaju istraživači.

Za kvalitetno "palijativno staranje" nije nužno najbitnije tačno znati od čega pacijent umire.

Naš pristup koristi "duboko učenje" - pregled pacijenata primljenih u bolnicu i identifikovanje onih kojima će ta vrsta staranja najvjerovatnije biti potrebna, navodi se u studiji.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica