Развијен систем који предвиђа вријеме смрти са 90 одсто тачности!

Срна
Развијен систем који предвиђа вријеме смрти са 90 одсто тачности!

Стенфорд - Научници са универзитета Стенфорд развили су систем који може да предвиди кад ће пацијенти умријети са тачношћу од 90 одсто!Алгоритам предвиђа смртност сваког пацијента унутар 12 мјесеци, те користи то предвиђање како би дао препоруку за "палијативно старање" /здравствено, социјално, емотивно/.

Иако то, на први поглед, дјелује језиво, научници тврде да би њихов рад могао знатно да помогне пацијенту и његовој породици - наводи "Дејли мејл".

Научници објашњавају да постоји огромна разлика између начина на који пацијенти желе да проживе остатак живот и начина на који се то стварно и догоди.

Истраживања показују да 80 одсто Американаца жели да проведе посљедње дане у властитом дому, али да 6о одсто, на крају, умре у болници.

Како би умањили ову диспропорцију, научници су "истренирали"/попунили дубоку неуралну мрежу подацима Електронског здравственог архива из Стенфордске болнице и Дјечје болнице "Лусил Пикар" са подацима два милиона пацијената.

Успјели смо да изградимо предвидљиви модел користећи прикупљене податке. Сама количина података омогућила нам је да изградимо модел предвиђања смртности на основу свих узрока, умјесто да се то ради по моделу за специФичну болест или демографске групе - објашњавају истраживачи.

За квалитетно "палијативно старање" није нужно најбитније тачно знати од чега пацијент умире.

Наш приступ користи "дубоко учење" - преглед пацијената примљених у болницу и идентификовање оних којима ће та врста старања највјероватније бити потребна, наводи се у студији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана