Prvi korak ka Marsu - iz prvog lica

Agencije
Prvi korak ka Marsu - iz prvog lica

Početkom decembra, čovjek je napravio prvi korak u planiranju puta na Mars, lansirajući u svemir letjelicu Orion.

Tim povodom, NASA je objavila snimak na kome se vidi Orionov povratak u orbitu Zemlje, pri brznini od preko 30.000 km/h i temperaturi letjelice od 2.200 C. Ovaj uzbudljivi snimak je odličan primjer zbog čega su naučnici fascinirani misterijama kosmosa.

Prvih nekoliko minuta snimka, tokom kojih vidimo Zemlju kako se pojavljuje iza ružičastog svjetla, podsjećaju na početak nekog holivudskog filma. Iako sletanje Oriona izaziva vrtoglavicu, u kombinaciji sa odgovarajućom muzikom djeluje prelijepo i opuštajuće u isto vrijeme.

Iako u Orionu nije bilo ljudi, NASA planira da u budućnosti na Mars pošalje letjelicu sa astronautima. Ovaj snimak nam pokazuje kakav pogled na Zemlju će imati astronauti. Kako kaže NASA, snimak počinje upravo onog trenutka kada Orion ulazi u Zemljinu atmosferu.

"Vrelina izazvana trenjem kada Orion uđe u atmosferu vidi se dva minuta od početka snimka, a žute i ljubičaste boje koje vidimo su direktna posljedica povišene temperature uslijed trenja" navodi NASA u opisu snimka.

Kao što možete vidjeti, posljednji trenuci leta Oriona ostavljaju bez daha. Ako imate slobodno vrijeme, toplo preporučujemo da pogledate svih 10 minuta snimka, od početka do kraja. Nećete zažaliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana