Пронађена огромна непозната животиња у дубинама океана

Танјуг
Пронађена огромна непозната животиња у дубинама океана

Највећи морски сунђер на свијету, величине мањег комбија, нађен је у дубоким водама код Хаваја, али научници још нису утврдили којој врсти припада.

Тим научника открио је сунђер на дубини од око 2.100 метара у заштићеном подручју код обала Сјеверозападних хавајских острва, које је највећим дијелом неистражено.


Ретку животињу, плавичасто-бијеле боје, налик мозгу, угледали су научници прошлог љета када су је снимиле камере закачене на њихово подводно возило. Научници из Националне агенције за океане и атмосферу (НОАА) и Универзитета Хаваја проучавали су сунђер око годину дана прије него што су објавили своје закључке.

"Највећи дио наше планете лежи у дубоким водама и велика већина тога никада није била истражена. Откриће тако огромног и вјероватно старог сунђера истиче колико много може да се научи истраживањем дубоких и прастарих окружења", изјавио је истраживач Даније Вагнер из НОАА.

У студији објављеној ове седмице у научном магазину "Marine biodiversity" наводи се да је сунђер нађен у водама Сjеверозападног националног парка на Хавајима, највећем заштићеном подручју у САД и једном од највећих на свијету.

Биолог Кристофер Кели из Подводне истраживачке лабораторије на Хавајима, који је помогао Вагнеру у вођењу експедиције, изјавио је да су узели узорке сунђера исте врсте који су нашли дан прије огромне животиње и послали их најбољим свјетским стручњацима, али да нико није могао да утврди ком роду припада нађена животиња.

"Имамо ову животињу на коју вјероватно никада нисмо раније наишли и огромна је, и то уноси мало интриге у дубоке воде и шта тамо доле још постоји", рекао је Кели.

Сунђер је широк око 2,1 метра и дугачак око 3,5 метра. Иако тај сунђер није много већи од других нађених сунђера, истражитељи кажу да његово откриће показује важност истраживања дубина океана у циљу налажења непознатих и мистериозних облика живота.

Прегледајући научну литературу, утврдили су да је то највећи сунђер који је до данас документован. Научници процјењују да су неки од највећих сунђера нађени у плићим водама старији од 2.300 година, због чега се поставља питање колико би могли да буду стари организми на великим дубинама који никада раније нису виђени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана