Послије 37 година НАСА укључила моторе „Војаџера 1“ VIDEO

Агенције
Послије 37 година НАСА укључила моторе „Војаџера 1“ VIDEO

Након 37 година мировања у свемиру, четири потисна мотора сонде „Војаџер 1“, најудаљенијег објекта који је створио човјек, поново су укључена, саопштила је НАСА.

Захваљујући том подвигу „Војаџеру 1 ће живот бити продужен за две до три године“, истакла је водитељка пројекта америчке свемирске агенције Сузан Дод.

Помоћу тих потисника „Војаџер 1“ ће се окренути у ка Земљи, како би његове антене могле да комуницирају са нашом планетом.

Сонда „Војаџер 1“, која је од свог лансирања прије 40 година промјенила историју астрономије, путује кроз међузвјездани простор брзином од готово 17 километара у секунди, а тренутно је више од 21 милијарду километара удаљена од Земље.

Стручњаци НАСА-е морали су да „проуче рачунарске програме кодиране у језику који више није у употреби“, изјавио је главни инжењер Крис Джонс.

Научници су чекали 19 сати и 35 минута да резултат њиховог истраживања, брзином свјетлости, пређе велику удаљеност између сонде и наше планете, након чега су у сриједу закључили да је њихов задатак успио.

Четири потисна мотора ће, од јануара 2018, радити као замјена за потиснике за које су инжењери утврдили да од 2014. губе функцију.

С обзиром на успјех пројекта „Војаџера 1“, НАСА планира да спроведе слично испитивање и на Војаџеру 2, сестринској сонди чији мотори, ипак, у нешто бољем стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана