Počinje igranje boga? Komitet SAD podržao genetsku modifikaciju

Agencije
Počinje igranje boga? Komitet SAD podržao genetsku modifikaciju

Izmjena gena bi mogla da bude dozvoljena uskoro, ali pod vrlo specifičnim okolnostima, piše Popular Science.

Od kad je CRISPR - jeftina i laka tehnologija za izmjenu gena, stupila na scenu, naučnici se bave jednim od najvećih etičkih pitanja – mogućnošću promjene gena ljudskih embriona uz potencijalno mijenjanje DNK slijedećih generacija.


Pitanje treba li dozvoliti tako dramatičnu i trajnu promjenu javilo se kada je postalo jasno da CRISPR tehnika znatno oklakšava vršenje izmjena na genima.

Ove diskusije dostigle su svoju kulminaciju za vreme Samita za izmjenu gena u Vašingtonu u decembru 2015. godine.

Na tom višednevnom mitingu, lideri Amerike, Engleske i Kine raspravljali su o načinu upotrebe CRISPR tehnologije. Zaključak je bio da bi genetska izmjena somatskih ćelija (gdje izmene ne utiču na reprodukciju jedinki i samim tim ne mogu da se prenesu na buduće generacije) trebalo da bude dozvoljena.

Najskoriji izvještaj se ne razlikuje mnogo od izvještaja iz 2015. - Američki naučni savjetodavni komitet podržava izmjenu ljudskih embriona, ali u veoma specifičnim uslovima. Naime, potrebno je sprovesti obimna dodatna istraživanja da bi genetičari i ljekari stekli jasnu sliku o rizicima povezanim sa CRISPR metodom. Jednom kada do toga dođe, izmjene bi trebalo da se vrše samo sa ciljem liječenja pojedinih bolesti ili invaliditeta, i to samo ako ne postoje druge opcije.

Naučnici će takođe morati da riješe problem izmjene pogrešnog djela genoma.

Velika je vjerovatnoća da čak ni u budućnosti regulatorna tijela Amerike neće dozvoliti upotrebu CRISPR -a ni u kom slučaju, osim za tretiranje rijetkih bolesti i invaliditeta, tako da primjere „dizajniranih beba" svakako nećemo vidjeti u skorije vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana