Почела изградња највећег оптичког телескопа на свијету VIDEO

Агенције
Почела изградња највећег оптичког телескопа на свијету VIDEO

Изградња највећег оптичког и инфрацрвеног телескопа на свијету почела је у пустињи Атакама у Чилеу. Телескоп назван ЕЛТ (скраћено од Extremely Large Telescope - изузетно велики телескоп), биће смjештен на врху 3.000 метара високе планине Керо Армазонес, у региону у коме углавном нема облака.

ЕЛТ ће имати основно сочиво пречника 39 метара, које ће бити смјештено у ротирајућој куполи пречника 85 метара, тешкој 5.000 тона. Телескоп ће прикупљати 100 милиона пута више свјетлости него људско око.

ЕЛТ је дјело стручњака организције European Southern Observatory (ЕСО), која окупља стручњаке из Европе и земаља са јужне хемисфере.

"ЕЛТ ће нас довести до открића која данас не можемо ни да замислимо. Он ће инспирисати бројне људе широм свијета да размишљају о науци, технологији и нашем мјесту у универзуму. Од њега ће велике користи имати државе чланице ЕСО, Чиле као и остатак свијета", рекао је на церемонији отврања радова генерални директор ЕСО Тим де Зееув.

Предсједница Чилеа Мишел Башеле на свечаности је изјавила да се у Чилеу не гради само телескоп већ "један од најзначајнијих израза научних и технолошких достигнућа који пружа невјероватне могућности за међународну сарадњу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана