Озонска рупа престала да расте

Борис Ђурић
Озонска рупа престала да расте

Њујорк - Озонски омотач, који штити Земљу од штетног Сунчевог зрачења, почео је да се опоравља, а озонска рупа престала је да расте захваљујући примјени протокола потписаног у Монтреалу прије 27 година, којим се забрањује употреба хемикалија које га оштећују.

Показала је то посљедња студија Уједињених нација о заштити околине.

Први пут у посљедњих 35 година научници су успјели да потврде да је дошло до значајног и одрживог повећања озонског омотача, који штити нашу планету од соларне радијације која узрокује рак коже, оштећује усјеве и ствара низ других проблема. Такође је престала да расте и озонска рупа над Антарктиком, мада би могло проћи и десетак година прије него што се почне смањивати, стоји у извјештају који су направили стручњаци Свјетске метеоролошке организације (WMO) и Програм Уједињених нација за заштиту околине.

Највећи утицај на опоравак озонског омотача имало је потписивање протокола у Монтреалу 1987. године, којим је забрањена или смањена употреба штетних материја. Према калкулацијама УН, да није било тог споразума, који је ратификовало 197 држава, до 2030. године било би додатних два милиона случајева рака коже годишње широм свијета.

- Од 2000. до 2013. године ниво озона се повећао за четири процента у кључним подручјима на висини до 47 километара - рекао је научник NASA Пол А. Њумен, један од 300 научника који су сачинили поменути извјештај Уједињених нација.

Озонски омотач требало би до половине овог вијека да се опорави до нивоа из 1980. године. Напредак би могао бити убрзан за 11 година уколико би биле уништене постојеће залихе материја које оштећују омотач. Многе од ових супстанци налазе се у старим фрижидерима, клима-уређајима, спрејевима и противпожарним апаратима.

На изненађење многих, главни узрочник смањења озонског омотача биле су наизглед добре супстанце познате као CFC супстанце, које нису токсичне нити запаљиве и које се могу јефтино производити и још лакше похрањивати, а својевремено су биле означене као чудо од супстанци.

Њихово смањење добро је за околину јер већи дио њих такође узрокује стварање гасова стаклене баште, који воде глобалном загријавању.

Ипак, стање и даље није сјајно јер неке од супстанци које узрокују смањење озона, као што је растварач карбон-тетрахлорид и гас азотни оксид, још се избацују у атмосферу, што указује на постојање њихове илегалне производње и коришћења у задњих десет година. Такође, данашњи озонски омотач је за шест одсто тањи него онај из 1980. године.

Највећа икад забиљежена озонска рупа је она из 2006. године и износила је 30 милиона километара квадратних. Рупа данас заузима површину од 20 милиона километара квадратних,  што је више од пречника Мјесеца и њена величина варира од године до године, углавном усљед промјена температуре у вишим слојевима атмосфере.

Озон

Озон је молекул оксигена који се састоји из три атома. У стратосфери, слоју атмосфере који се протеже на висини од 10 до 15 километара, он представља природну заштиту за живот на Земљи. Он филтрира штетно ултраљубичасто зрачење са Сунца, а мала количина овог зрачења, које продре кроз озон, главни је узрочник рака коже. Озонски слој је толико распршен да, уколико би се сабио, не би био дебљи од ђона ципеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана