Ovo je čovjek koji je pobjedio ebolu

CNN
Ovo je čovjek koji je pobjedio ebolu

Doktor Kent Brentli prošetao se prostorijom u Ejmori univerzitetskoj bolnici grleći članove osoblja. Činilo se kao da želi da svi znaju: Više nisam zarazan. Virus je van mog sistema. Ebola me nije pobjedila.

Brentli i Nensi Vrajtbol, u pitanju je još jedan misionar koji je u Liberiji bio zaražen ebolom, otpušteni su iz bolnice, ali je Nensi odbila da se pojavi pred medijima.

„Danas je čaroban dan. Uzbuđen sam što sam živ, što mi je dobro i što sam ponovo sa svojom porodicom", izjavio je Brentli pred novinarima.

Osoblje bolnice uvjereno je da otpušteni pacijenti „ne predstavljaju prijetnju po javno zdravlje", izjavio je dr Brus Ribner, direktor jedinice za infektivne bolesti.

On je takođe izjavio da javnost nije bila upoznata sa izlaskom Nensi Vrajtbol zato što ona nije željela da njen izlazak bude javno obznanjen.

„Nensi je takođe slobodna od virusa, ali užasavajući efekti virusa ostavili su je u iscrpljenom stanju. Zato smo odlučili da napustimo bolnicu bez pažnje medija kako bi joj pružili potreban odmor", izjavio je njen muž.

Oba pacijenta su početkom ovog mjeseca evakuisani iz Liberije, u avionu posebno opremljenom za ovakve situacije. Avion je zbog opreme mogao da ponese samo jednog pacijenta, tako da su bila potrebna dva dolaska kako bi pacijenti bili preveženi u SAD.

Njihovo otpuštanje iz bolnice predstavlja istorijski događaj, izjavio je dopisnik CNN-a. U pitanju su prvi ljudi sa virusom ebole koji su došli u SAD, i koji su dobili eksperimentalni lijek ZMapp, koji je možda spasao njihove živote.

Za ebolu trenutno ne postoji pouzdan tretman kao ni vakcina. Tretman se sastoji od davanja tečnosti pacijentu, praćenja vitalnih znakova i reagovanja na akutne medicinske krize. Simptomi uključuju groznicu, bol, dijareju i krvarenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana