Ово је човјек који је побједио еболу

CNN
Ово је човјек који је побједио еболу

Доктор Кент Брентли прошетао се просторијом у Ејмори универзитетској болници грлећи чланове особља. Чинило се као да жели да сви знају: Више нисам заразан. Вирус је ван мог система. Ебола ме није побједила.

Брентли и Ненси Врајтбол, у питању је још један мисионар који је у Либерији био заражен еболом, отпуштени су из болнице, али је Ненси одбила да се појави пред медијима.

„Данас је чаробан дан. Узбуђен сам што сам жив, што ми је добро и што сам поново са својом породицом", изјавио је Брентли пред новинарима.

Особље болнице увјерено је да отпуштени пацијенти „не представљају пријетњу по јавно здравље", изјавио је др Брус Рибнер, директор јединице за инфективне болести.

Он је такође изјавио да јавност није била упозната са изласком Ненси Врајтбол зато што она није жељела да њен излазак буде јавно обзнањен.

„Ненси је такође слободна од вируса, али ужасавајући ефекти вируса оставили су је у исцрпљеном стању. Зато смо одлучили да напустимо болницу без пажње медија како би јој пружили потребан одмор", изјавио је њен муж.

Оба пацијента су почетком овог мјесеца евакуисани из Либерије, у авиону посебно опремљеном за овакве ситуације. Авион је због опреме могао да понесе само једног пацијента, тако да су била потребна два доласка како би пацијенти били превежени у САД.

Њихово отпуштање из болнице представља историјски догађај, изјавио је дописник CNN-а. У питању су први људи са вирусом еболе који су дошли у САД, и који су добили експериментални лијек ЗМаpp, који је можда спасао њихове животе.

За еболу тренутно не постоји поуздан третман као ни вакцина. Третман се састоји од давања течности пацијенту, праћења виталних знакова и реаговања на акутне медицинске кризе. Симптоми укључују грозницу, бол, дијареју и крварење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана