Ovako pjeva međuzvezdani prostor

Daily Mail
Ovako pjeva međuzvezdani prostor

Vojadžer 1 i dalje "surfuje" na džinovskom "talasu" u međuzvjezdanom prostoru.

Stručnjaci kažu da je riječ o najtrajnijem udarnom talasu ikada zabilježenom, budući da je detektovan još u februaru.

"Mnogi ljudi misle da je međuzvjezdani prostor tih i miran. Međutim, ovakvi talasi su učestaliji nego što smo ranije mislili", kaže Don Garnet, profesor fizike na Univerzitetu u Ajovi koji je predstavio nove podatke na sastanku Američke geofizičke unije u San Francisku.

"Cunami talasi" u međuzjvezdanom prostoru dešavaju se kada Sunce emituje koronalni izbačaj mase i šalje magnetni oblak plazme sa svoje površine.

Kada taj talas pritiska naleti na plazmu u međuzvjezdanom prostoru - naelektrisane čestice koje se nalaze u prostoru između zvijezda - proizvodi se zvuk, koji naučnici nazivaju "pjesmom".

"Cunami izaziva vibracije u jonizovanom gasu i on počinje da ‘pjeva’", kaže Ed Stoun, projektni menadžer misije Vojadžer.

Ovo je treći udarni talas koji je naletio na Vojadžer 1.

Prvi je primjećen između oktobra i novembra 2012. drugi između aprila i maja 2013. dok je posljednji zabeležen u februaru, ali se pojavljuje i u novembarskim podacima.

Letjelica je tokom tog perioda preljetela 400 miliona kilometara.

"Zbog ovog događaja vjerovatno će biti sproveden niz novih studija o prirodi udarnih talasa u međuzvjezdanom prostoru", kaže Lenard Burlaga, astrofizičar NASA Goddard svemirskog centra u Merilendu, koji je analizirao podatke magnetnog polja.

Naučnici još ne mogu da odgovore zašto ovaj talas traje toliko dugo, a nisu sigurni ni kojom brzinom se kreće, ni koju oblast pokriva.

Drugi zabilježeni "cunami" pomogao im je da odrede da li je Vojadžer 1 napustio heliosferu. Naime, gušća plazma "odzvanja" višom frekvencijom, a prostor kroz koji je prošao Vojadžer, bio je 40 puta gušći od ranijih mjerenja.

Na osnovu toga naučnici su zaključili da se ova letjelica nalazi u međuzvjezdanom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana