Овако пјева међузвездани простор

Daily Mail
Овако пјева међузвездани простор

Војаџер 1 и даље "сурфује" на џиновском "таласу" у међузвјезданом простору.

Стручњаци кажу да је ријеч о најтрајнијем ударном таласу икада забиљеженом, будући да је детектован још у фебруару.

"Многи људи мисле да је међузвјездани простор тих и миран. Међутим, овакви таласи су учесталији него што смо раније мислили", каже Дон Гарнет, професор физике на Универзитету у Ајови који је представио нове податке на састанку Америчке геофизичке уније у Сан Франциску.

"Цунами таласи" у међузјвезданом простору дешавају се када Сунце емитује коронални избачај масе и шаље магнетни облак плазме са своје површине.

Када тај талас притиска налети на плазму у међузвјезданом простору - наелектрисане честице које се налазе у простору између звијезда - производи се звук, који научници називају "пјесмом".

"Цунами изазива вибрације у јонизованом гасу и он почиње да ‘пјева’", каже Ед Стоун, пројектни менаџер мисије Војаџер.

Ово је трећи ударни талас који је налетио на Војаџер 1.

Први је примјећен између октобра и новембра 2012. други између априла и маја 2013. док је посљедњи забележен у фебруару, али се појављује и у новембарским подацима.

Летјелица је током тог периода прелјетела 400 милиона километара.

"Због овог догађаја вјероватно ће бити спроведен низ нових студија о природи ударних таласа у међузвјезданом простору", каже Ленард Бурлага, астрофизичар НАСА Годдард свемирског центра у Мериленду, који је анализирао податке магнетног поља.

Научници још не могу да одговоре зашто овај талас траје толико дуго, а нису сигурни ни којом брзином се креће, ни коју област покрива.

Други забиљежени "цунами" помогао им је да одреде да ли је Војаџер 1 напустио хелиосферу. Наиме, гушћа плазма "одзвања" вишом фреквенцијом, а простор кроз који је прошао Војаџер, био је 40 пута гушћи од ранијих мјерења.

На основу тога научници су закључили да се ова летјелица налази у међузвјезданом простору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана