Otrovne vrste paukova hrle u Evropu

Agencije
Otrovne vrste paukova hrle u Evropu

S dolaskom hladnijeg vremena, paukovi traže svoja skloništa u evropskim domovima, a njihov broj će zbog jačanja svjetske privrede ubrzano rasti, navodi se u studiji Univerziteta u Bernu.

Istraživači s instituta za zoologiju ističu da svake dvije godine u Evropu stiže nova vrsta pauka, a ta dinamika bi uskoro mogla da se promjeni, tako da ćemo se sa novim vrstama susretati svake godine.


U studiji se navodi da su "uvezene vrste" često veće od autohtonih, što se prije svega odnosi na one koje dolaze iz Azije.

“Evolucija klime u Evropi čini da životni uslovi sve više odgovaraju suptropskim vrstama pauka, zbog čega postoji opasnost od dolaska otrovnih vrsta”, upozorio je profesor zoologije Volfgang Nentvig.

On je dodao da je s jedne strane dobro imati ove zglavkare jer love razne insekte i njihov otrov se koristi u farmaceutskoj industriji, ali da nije prijatno posmatrati kako osvajaju skrivena mjesta naših domova.

Raste i strah od paukova ili arahnofobija, koja važi za jednu od najučestalijih ljudskih fobija. Istraživanja su pokazala da se oko 15 odsto ljudi užasava ove životinje.

S druge strane, paukovi se ne plaše čovjeka, a poput većine hladnokrvnih životinja, privlače ih topli ljudski domovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana