Откриће српског стручњака мијења будућност свјетске медицине

telegraf.rs
Откриће српског стручњака мијења будућност свјетске медицине

Београд - Вијест да су истраживачи са Дјук универзитета из Сјеверне Каролине (САД) успјели да од ћелија коже направе функционални мишић, узбуркала је научне кругове широм свијета.

А за ово невјероватно откриће, које ће помоћи у лијечењу свих болести мишићне дистрофије, заслужан је Србин, професор биомедицинског инжењеринга, Ненад Бурсаћ (49).

Истраживачки тим професора Бурсаћа, у лабораторији која носи његово име, успио је да ћелије прво генетски измијени, а онда и да створи мишић који је касније успјешно трансплантован глодарима.

"Ћелије коже смо прво репрограмирали у плурипотентне матичне ћелије, које под одређеним околностима могу да постану ћечије свих наших органа, укључујући и мишиће",  објашњава за Новости професор Бурсаћ.

"Онда смо пронашли начин како да гајимо тродимензионалне културе ових мишићних ћелија. То нам је, послије много експериментисања, коначно омогућило да направимо функционални мишић који се контракује кад је изложен електричној стимулацији или природним неуротрансмитерима, истим оним које нерви у тијелу луче кад их производе".

И не само што је овај мишић реаговао на овакве "сигнале", већ су и научници успјели да га пресаде у миша. Тај мишићни трансплант се двије недјеље касније успјешно интегрисао са мишићем који је постојао у тијелу овог глодара, а истраживачи су потврдили да је "жив", прокрвљен и функционалан.

"На овом пројекту радили смо око пет година, али је успјех резултат знања које смо акумулирали више од деценије, почевши од рада са мишићним ћелијама пацова, и онда са људским ћелијама добијеним биопсијама. На студији је радио мој постдокторант др Лингјун Рао, који је први аутор на научној публикацији, и који је урадио највећи дио посла. Асистирали су нам и други чланови тима - хирург Јинг Ћиан, постдокторант Али Кодабукус, и истраживач Томас Рибар",  искрен је Бурсаћ, који иначе има диплому Електротехничног факултета у Београду.

Ово невјероватно откриће помоћи ће у истраживању мишићних болести, али и у њиховом лијечењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана