Nvidia: Finalni dokaz da je čovjek sletio na Mjesec

Endgadget
Nvidia: Finalni dokaz da je čovjek sletio na Mjesec

Uprkos svim dokazima, i dalje postoje ljudi na planeti Zemlji koji vjeruju da je ona jedino nebesko telo po čijoj površini je čovjek hodao. Mnogi i dalje vjeruju da je sletanje na Mjesec bilo prevara, obična televizijska drama koju je producirao Stenli Kjubrik.

Osobe koje insistiraju da je sletanje prevara tvrde da bi bez bez efekta razlivanja svjetlosti koji stvara atmosfera, sijenka modula kojim je Nil sletio trebalo da Armstronga drži u potpunom mraku piše "Endgadget".

„To se može objasniti. Recimo da se svjetlost odbija od svega, pa čak i Mjeseca. Odlučili smo da pokažemo da je ono što slika prikazuje moguće, ali to nije bilo lako ostvariti – na Oldrinu i nema toliko svjetlosti", izjavio je Deli.

Izazov nije bio u postavljanju svjetla oko kompjuterski simulirane scene sletanja, već u stvaranju jednog jedinog izvora svjetla, simuliranog Sunca i njegove refleksije sa svakog materijala na slici. Kako bi ostvario ovo, Dali je morao da istraži sve materijale Nasinog modula, sjaj naše lokalne zvijezde pa čak i reflektivnost Mjesečeve površine.

„Pokazalo se da oko nas pluta mnogo informacija u vezi sa astronomskim tijelima. Počeo sam sa Suncem. Samo Sunce ima 128.500 luksa – lumena po kvadratnom metru, ali Mjesec nije toliko svijetao niti dobar reflektor svetlosti".

Dali je otkrio da mjesec reflektuje samo 12 odsto svjetlosti i da apsorbuje većinu Sunčeve svjetlosti koja do njega stiže. Sa druge strane, 12 odsto od 128.500 luksa je i dalje mnogo. To je jednako količini od 10 sijalica od 100 vati po kvadratnom metru – tačnije toj svjetlosti koja se odbija od Mjeseca – više nego dovoljno da učini Oldrina osvjetljenim u sijenci modula.

I dok ovo pokazuje da je Mjesec dovoljno reflektivan da osvjetli Oldrina, nešto i dalje nije bilo kako treba. Dali je primjetio da astronautova strana nije bila osvijetljena u simulaciji na isti način kako je to bilo na slici, ali nije bio siguran zašto.

„Nekoliko osoba koje su fascinirane sletanjem mi je rekla da bi u obzir trebalo da uzmem i svjetlost koja dolazi od njega, ali sam mislio da sav posao obavlja Sunce i da jedan čovjek u skafanderu ne može da promjeni mnogo toga kada je svjetlo u pitanju".

Međutim, Dali je brzo shvatio da je njegova pretpostavka bila pogrešna – materijal od kog je sačinjena spoljašnjost odijela astronauta je 85 odsto reflektivna.

„Postavili smo ga tamo gdje treba, podesili refleksiju njegovog odjela i to je doprinelo 10 odsto i dobili smo osvjetljenje sa strane Nila Armstronga".

Dali je pritom otkrio da se neke od njegovih sumnji poklapaju sa sumnjama zagovornika teorija zavjere. Neki od njih tvrde da bi iza kamere trebalo da postoji neko dodatno, pomoćno, osvjetljenje, a to je bio dokaz da je sve snimljeno u studiju.

„Ispostavilo se da su bili u pravu. To svjetlo je postojalo i zapravo je u pitanju bila refleksija Sunca od odijela Nila Armstronga. Zaista nisam vjerovao da će to toliko doprineti slici".

Nauka je bila u stanju da opovrgne sve teorije zavjere, ali je svakako lijepo vidjeti simulaciju koja pomaže da se ta objašnjenja bolje shvate u realnom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana