Ново откриће: На Мјесецу пронађена мрежа тајанствених тунела

Агенције
Ново откриће: На Мјесецу пронађена мрежа тајанствених тунела

Америчка свемирска агенција (НАСА) открила је тунеле који воде дубоко испод површине Мјесеца, за које је процијењено да би могли да буду идеални за нову лунарну базу.

Ријеч је о тунелима који су некада давно настали дјеловањем лаве, преноси Exoress.


"С обзиром на њихову величину, облик, освјетљење и геолошко окружење, ријеч је о добрим кандидатима за лунарну базу", рекао је вођа истраживања доктор Пакал Ли.

До открића тунела научници су дошли проучавајући снимке површине, на којој су се мјестимично видјеле рупе. Показало се да су рупе заправо отвори тунела, који су настали, највјероватније, у вријеме док је на Мјесецу још било вулканске активности.

Око Мјесечевог екватора откривено је дјвестотињак сличних отвора, а нови су уочени на Сјеверном полу. У Наси сматрају да би неки тунели дубоко могли да крију и смрзнуту воду, што би у том случају било велико олакшање за будуће мисије на Мјесецу, јер би за путовања могле да располажу додатним простором и тежином.

Предсједник САД Доналд Трумп наредио је Наси да пошаље тим астронаута на површину Мјесеца.

"Наш слиједећи корак требало би да буду даља истраживања, да потврдимо како су ове рупе заиста улази у тунијеле те, ако јесу, садрже ли они лед", закључио је доктор Ли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана